George Soros, la Bruxelles: UE trece printr-o criză existențială
Data actualizării: Data publicării:
Filantropul George Soros spune că Uniunea Europeană trece printr-o „criză existențială” și trebuie să găsească o cale de a se reinventa în lumina noilor amenințări globale.
„Reinventarea ar trebui să revigoreze sprijinul de care Uniunea Europeană se bucura cândva”, a declarat Soros la Forumul Economic de la Bruxelles, relatează CNBC.
O cale spre o nouă Uniune Europeană ar trebui să pornească de la o privire cât mai lucidă asupra greșelilor comise în blocul comunitar, consideră miliardarul.
George Soros sprijină și „ideea germană” de micșorare a infuziei de fonduri europene destinate reducerii inegalităților de venit în țările care nu respectă statul de drept. În acest sens, omul de afaceri a dat ca exemple Polonia și Ungaria.
Uniunea Europeană va putea depăși „criza existențială” cu care se confruntă doar dacă va lupta împotriva creșterii sentimentelor anti-europene, a xenofobiei și a „puterilor ostile” din jur.
„Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Egiptul lui ISIS și America pe care Trump vrea să o creeze, dar nu poate”, a exemplificat Soros, referindu-se la puterile ostile invocate.
De asemenea, în ceea ce privește procesul de integrare, George Soros s-a declarat adeptul unui bloc unional cu „mai multe viteze” și care să ofere o paletă largă de variante integraționiste.
Un alt subiect abordat la Bruxelles a vizat Brexit-ul. Potrivit lui Soros, deși pare „practic imposibil de imaginat" în momentul de față, „procesul cu consecințe extrem de negative" al Brexitului poate fi evitat. Este probabil ca măsurile de tranziție „să fie un proces lung - care să dureze chiar și cinci ani", în locul celor doi ani alocați conform procedurii oficiale. El îndeamnă Uniunea Europeană să adopte un „spirit constructiv" în negocieri și „să reziste tentației de a pedepsi Marea Britanie”. Este destul de posibil în aceste „vremuri revoluționare" ca, în timpul acestui proces de negociere de cinci ani, „Uniunea Europeană să se transforme într-o organizație la care alte țări ca Marea Britanie să dorească să adere". „Dacă s-ar întâmpla acest lucru”, susține George Soros, „cele două părți ar putea dori să fie din nou reunite, chiar înainte să aibă loc separarea… Marea Britanie este o democrație parlamentară. În următorii cinci ani trebuie să aibă loc alte alegeri generale și este posibil ca viitorul parlament să dorească să voteze în favoarea unirii cu Europa".