Geoană: Invazia Ucrainei a fost deliberată, executată cu sânge rece. Putem considera Belarus complice al Federației Ruse

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: Facebook/Mircea Geoană

NATO cere Rusiei să oprească imediat toate acțiunile militare, să își retragă trupele din Ucraina și să revină la masa discuțiilor diplomatice, a declarat, joi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianței. El a adăugat că invazia Ucrainei a fost deliberată, planificată de multă vreme și executată cu sânge rece, iar Belarus poate fi considerat complice al Federației Ruse.

Declarațiile lui Mircea Geoană:

  • Este prima agresiune militară de această dimensiune din ultimele generații pe teritoriul continentului nostru. Am avertizat în mod constant, dar în ciuda efoturilor diplomatice, Rusia a ales calea violenței și a războiului.
  • Am convocat o sesiune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic, s-a reunit în această dimineață pentru consultări între aliați în conformitate cu art. 4 al tratatului nord- atlantic.
  • Ne confruntăm cu un moment extrem de grav, avem de-a face cu un atac brutal la adresa întregii păci pe continent. Rusia a atacat Ucraina nejustificat și neprovocat prin atacuri cu rachete, incursiuni terestre ale forțelor speciale din multiple direcții, sunt vizate infrastructura militară dar și centrele urbane principale. Atacurile cibernetice continuă. Aceasta este o invazie deliberată, planificată de multă vreme și executată cu sânge rece. Utilizând ca platforme de proiecție a acestor forțe teritoriile deja ocupate ilegal în Crimeea, în Donbas, dar și din Belarus. Putem considera Belarus un complice al Federației Ruse în actualul context de securitate. Liderii ruși sunt unicii reponsabili ai acestor acțiuni nechibzuite. În pofida minciunilor, a negărilor, intenția Kremlinului e acum clară pentru întreagă lumea.
  • Aliații NATO condamnă în cei mai categorici termeni invazia Ucrainei, este o incălcare flagrantă a dreptului internațional. Este un act de agresiune contra unui stat suveran și independent, o amenințare serioasă.
  • Cerem Federației Ruse să oprească imediat toate acțiunile militare și să își retragă trupele din Ucraina. Să revină la masa discuțiilor diplomatice.
  • Am convocat ambasadorul rus acreditat în Belgia, care servește și ca punct de contact pentru NATO, i-am spus poziția noastră. În această după-amiază voi conduce o reuniune excepțională NATO – Ucraina. Susținem integritatea și suveranitatea Ucrainei.
  • Rusia recurge la forță în încercarea de a rescrie istoria, de a nega Ucrainei un destin liber și independent. Libertatea e mai puternică decât forță și va zădărnici orice încercare de a o suprimă.
  • Obligația noastră în NATO e de a ne proteja toți aliații. Nu trebuie să existe nicio neînțelegere în acest sens. Un atac contra unui stat aliat e considerat împotriva întregii alianțe. NATO a agreat cererea de activare a planurilor de apărare aliată, pentru a apăra aliații în cazul crizelor de o asemenea natură. Am dislocat mii de militari suplimentar pe flanul estic al aliantei. Peste o sută de aeronave de luptă sunt în alertă maximă protejând spațiul aerian aliat. Peste 120 nave patrulează spațiul maritim de la Marea Nordului, la Marea Baltică, la Marea Neagră până la Mediterana.
  • Asistăm la expresia neechivocă a solidarității aliate. Statele Unite au contribuit în mod la esențial la întărirea posturii militare în Estul alianței desfășurând trupe suplimentare, elicoptere de luptă și avioane F35 în Polonia, România și țările baltice. Marea Britanie, Germania, Canada, Franța, Spania, Olanda și Norvegia și alți aliați aduc contribuții substanțiale în diferite planuri ale NATO. Angajamentul pentru art. 5 e mai solid că oricând. Vom continua să întreprindem toate demersurile necesare pentru a apară alianța de o eventuală agresiune.
  • Cooperarea NATO în UE e indispensabilă în aceste momente critice pentru continentul nostru. Am convocat pentru mâine un summit virtual al liderilor țărilor NATO pentru a agrea și trasă liniile de acțiune viitoare. Comunitatea internațională deja a stabilit un cost sever pentru acțiunile întreprinse de Rusia.
  • Trebuie să răspundem cu și mai multă determinare rămânând unici și solidari, 30 de democrații sunt împreună în cadrul alianței NATO, cea mai de succes alianță din istorie pentru a ne proteja poporul, națiunile și valorile și sunt convins că democrația va prevala în competiția cu orice model autocratic sau manifestare a forței brute. Suntem uniți și hotărâți să răspundem la oricare provocare din adresa securității noastre.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic