Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri seară, la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru și Robert Kiss, de la Digi24, că pe frontul din Ucraina este o situație delicată, dar că nu trebuie să ajungem la concluzia că frontul se va prăbuși” și nici că va urma Al Treilea Război Mondial. El a mai explicat, totodată, că ne îndreptăm către un război prelungit.
„E o situație dificilă, pentru că în aceste câteva luni de zile, după contraofensiva care nu a produs rezultatele scontate, Ucraina a intrat într-o perioadă complicată. Acum, revenind la sprijinul american integral, european și al partenerilor noștri mai masivi pentru Ucraina sunt câteva scenarii. E un scenariu posibil, negativ, unul mediu, în care noi credem în continuare. În acest moment e o situație delicată pe front, vedem cum sprijinul nostru crește în calitate și dimensiune, mobilizarea de noi rezerviști în Ucraina produce rezultate, dar nu trebuie să ajungem la concluzia că frontul se va prăbuși”, a explicat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO spune că „războiul Ucrainei este și războiul nostru”.
„Există și un scenariu negativ - în lipsă de sprijin se poate întâmpla. Sprijinul vine, ne organizăm. Războiul lor e și războiul nostru. Ne pregătim pentru scenariul în care îi sprijinim cu tot ce putem și dacă o facem scenariul median, acela al războiului prelungit, va fi cel care va fi realitatea de pe terenul de luptă”, a mai spus Geoană.
„Războaiele sunt imprevizibile prin definiție”
El a mai explicat că „războaiele sunt imprevizibile prin definiție”.
„Războaiele sunt imprevizibile prin definiție. Vedem această reechilibrare a raportului de forțe pe teren, economic. Până la urmă și Rusia, cu sprijinul Chinei, Iranului și Coreei de Nord și ei ajung la plafonare. Am vorbit despre nevoia de renaștere a industriei de apărare românești. Întreaga industrie a stat în lâncezeală. Și noi amplificăm producția industrială, creștem în capacitate și pentru noi și pentru ucraineni. Avem și un război al logisticii, al capacității industriale a două modele economice – Rusia economie de comandă, noi economie capitalistă liberă, în care poate că durează un pic mai mult până ne refacem capacitatea industrială, dar când o facem curba noastră e mai consistentă, pentru că avem în spate 50% din PIB-ul global. Aceste luni sunt critice”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO .
Geoană spune că ne îndreptăm spre un război prelungit, care va depinde de capacitatea economică, de reziliență, care influențează și înconjoară acest război.
„Ne întărim apărarea, ne facem treaba. Rusia e imprevizibilă și periculoasă și dacă în situația din Ucraina lucrurile merg prost, apetitul de și mai multă aventură strategică va crește. Trebuie să fim realiști. Cea mai bună apărare e de a ne pregăti mai bine. Lucrăm tot mai mult pe scenariul Zilei Zero. Ne luăm toate măsurile pentru ca un eventual inamic să aibă dificultăți negative încă de la începutul unei confruntări. Rusia înțelege ce înseamnă forță și NATO reprezintă o forță semnificativă. În NATO considerăm Rusia principala noastră amenințare, împreună cu terorismul”, a conchis el.
Editor : B.C.