Gazprom a redus drastic furnizarea de gaze prin Nord Stream

Data actualizării: Data publicării:
Gazprom
Foto: Profimedia Images

Compania rusă Gazprom a redus miercuri, „din motive tehnice”, furnizarea de gaze către Germania la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream.

Reducerea fluxului de gaze a început la ora 9:00, ora Moscovei (6:00 GMT) şi, conform companiei de gaze, volumul zilnic ce va fi furnizat prin Nord Stream va fi de 33 milioane metri cubi.

Gazprom a anunţat luni că îşi va reduce drastic, de miercuri, la 33 milioane de metri cubi zilnic, livrările de gaze ruseşti către Europa prin gazoductul Nord Stream, argumentând aceasta prin necesitatea unor lucrări de mentenanţă la o turbină, ceea ce înseamnă că va livra la 20% din capacitatea gazoductului.

Citește și Prețul gazului a crescut, după ce Gazprom a anunțat că reduce livrările. A crescut și prețul petrolului

Anunţul Gazpromului a intervenit la câteva ore după ce Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, dădea asigurări că Moscova este un furnizor „responsabil” de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

Anunţul gigantului gazier rus Gazprom că îşi va reduce şi mai mult livrările către Europa în această săptămână este motivat politic, a reacţionat marţi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citată de Reuters, ea contestând argumentaţia companiei ruse, potrivit căreia trebuie să reducă aprovizionarea cu gaze întrucât este necesar să oprească o turbină pentru mentenanţă.

„Ştim că nu există niciun motiv tehnic pentru asta. Este un pas motivat politic şi trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Anume din acest motiv, o reducere preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie judicioasă”, a afirmat Simson la sosirea la reuniunea miniştrilor energiei din ţările UE la Bruxelles.

Ca răspuns, Uniunea Europeană a decis marți să reducă consumul de gaze naturale.  În efortul de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns la un acord politic privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. De măsură vor fi scutite însă unele state, iar altele au obținut execepții.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri