GALERIE FOTO. Erupția vulcanului din La Palma a fost declarată încheiată, după trei luni de activitate intensă și distrugeri uriașe
Data actualizării: Data publicării:
Oamenii de știință au declarat oficial terminată, erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, Spania, permițând locuitorilor insulei să răsufle uşuraţi la aproape 100 de zile după ce acesta a început să arunce lavă, bucăți de stâncă și cenușă, schimbând viața a mii de oameni, potrivit Reuters.
După ce a intrat în activitate pe 19 septembrie, vulcanul s-a liniștit brusc luni, 13 decembrie, dar autoritățile, reținute să dea speranțe false populației, au amânat până în ziua de Crăciun pentru anunțul oficial.
„Ceea ce vreau să spun astăzi poate fi spus cu doar trei cuvinte: erupția s-a terminat”, a declarat sâmbătă, șeful securității regionale din Insulele Canare, Julio Perez, într-o conferință de presă.
În timpul erupției, lava s-a revărsat pe versantul muntelui, înghițind case, biserici și multe dintre plantațiile de banane care reprezintă aproape jumătate din economia insulei. Deși distrugerile au fost mari, nimeni nu și-a pierdut viața.
Maria Jose Blanco, directorul Institutului Național Geografic din Canare, a declarat că toti indicatorii sugerau ca erupția a rămas fără energie, dar nu a exclus o reactivare viitoare.
Aproximativ 3.000 de proprietăți au fost distruse de lavă, care acoperă acum 1.219 de hectare - echivalentul a aproximativ 1.500 de terenuri de fotbal - conform bilanțului final al serviciilor de urgență.
Dintre cele 7.000 de persoane evacuate, majoritatea s-au întors acasă, dar multe case care au rămas în picioare sunt nelocuibile din cauză că au fost acoperite de cenușă. Cu multe drumuri blocate, unele plantații sunt acum accesibile doar pe mare.
Cuplul german Jacqueline Rehm și Juergen Doelz s-au numărat printre cei obligați să se evacueze, fugind de casa închiriată în satul Todoque și mutându-se în mica lor barcă cu vele, timp de șapte săptămâni.
„Nu am putut salva nimic, nici mobilierul, nici picturile mele, totul este sub lavă acum”, a spus Rehm, în vârstă de 49 de ani, adăugând că se vor muta în Tenerife, după Crăciun.
„Nu sunt sigură că s-a terminat cu adevărat. Nu am deloc încredere în această fiară”, a spus ea.
Vuietul produs de vulcan a rămas în memoria oamenilor care încă se tem, în ciuda faptului că activitatea acestuia a încetat. Acum, locuitorii se bucură că nu mai sunt nevoiți să mai meargă ci umbrele și ochelari de protecție pentru a se proteja de cenușă. O operațiune de curățare uriașă abia începe, au anunțat autoritățile.
Guvernul a promis peste 400 de milioane de euro (453 de milioane de dolari) pentru reconstrucție, dar unii rezidenți și întreprinderi s-au plâns că fondurile întârzie să ajungă.