Fumul emanat de incendiile forestiere din Canada a ajuns până în Norvegia, la mii de kilometri distanţă, a anunţat vineri Institutul norvegian pentru cercetări climatice şi de mediu.
Concentraţii "foarte scăzute" de particule de fum au fost măsurate încă de luni, în special la staţia Birkenes din sudul Norvegiei, a declarat cercetătorul Nikolaos Evangeliou, informează Agerpres.
Nivelurile măsurate variază în funcţie de intensitatea incendiilor, de direcţia vântului şi de precipitaţii.
"Nu asistăm la un vârf serios şi nici la o creştere semnificativă (...) Aşa că nu vedem nicio problemă de mediu (în Norvegia) şi niciun risc serios pentru sănătate", a spus el.
În Canada au fost înregistrate în jur de 2.300 de incendii forestiere şi au fost mistuite circa 3,8 milioane de hectare, anul acesta, cu mult peste media ultimelor decenii.
Sudul Norvegiei, la fel ca mare parte din restul Europei de Nord, se confruntă, de asemenea, cu o secetă mai pronunţată decât de obicei. În sud-estul ţării nu a căzut niciun strop de ploaie timp de 16 zile şi nu sunt aşteptate precipitaţii nici în zilele următoare. Orice sursă de foc în spaţii deschise este interzisă de joi pentru o perioadă de trei săptămâni.
Fumul emanat de incendiile din Canada a ajuns în nord-estul Statelor Unite unde afectează peste o sută de milioane de americani şi constituie, potrivit preşedintelui Joe Biden, "un avertisment dur privind consecinţele schimbărilor climatice".
Acest rar episod de poluare a aerului a condus la zboruri întârziate din cauza vizibilităţii reduse, evenimente în aer liber anulate şi cursuri la distanţă, crescând de asemenea nivelul de îngrijorare pentru sănătatea persoanelor fragile, precum copiii, bătrânii sau pacienţii cu probleme cardiace ori respiratorii.
Editor : D.R.