FSB recrutează asasini din închisorile rusești pentru crime la comandă

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Rușii au constituit o parte semnificativă a militanților ISIS, oferind Kremlinului o bază de recrutare din care să se inspire pentru operațiunile din Europa. Foto: Profimedia

FSB (Serviciul Federal de Securitate) recrutează asasini din închisorile rusești, pe care îi trimite în străinătate pentru a participa la operațiuni, inclusiv la asasinate la comandă, arată o analiză a Institutului Rober Lansing.

De exemplu, explică Institutul, Serviciul 2 al FSB (Serviciul pentru protecția ordinii constituționale și combaterea terorismului) l-a recrutat pe Baurzhan Kultanov, fost membru ISIS. După ce i-au furnizat documente sub numele Muhammad Usmanov, l-au trimis în Turcia pentru spionaj și organizarea de asasinate. Potrivit mărturiei lui Baurzhan (Usmanov) capturat, acesta a fost inițial pregătit să fie trimis în Ucraina. Cu toate acestea, planul s-a schimbat, iar el a fost trimis în schimb în Turcia, primind fonduri prin transferuri electronice, inclusiv de la un angajat al FSB.

În Ucraina, el ar fi trebuit să se infiltreze în unități militare formate din voluntari ceceni sau tătari din Crimeea, cu scopul de a susține relatările propagandei ruse despre teroriștii din armata ucraineană.

Între timp, Serviciul de informații de securitate al Finlandei (SUPO) a raportat că agențiile de informații ruse folosesc rețelele de socializare pentru a recruta persoane în vederea unor operațiuni de sabotaj în Europa. Potrivit SUPO, astfel de acțiuni ar putea include incendieri și acte de vandalism menite să creeze teamă și să destabilizeze diverse sectoare ale societății.

Teemu Liikkanen, șeful unității de contrainformații a SUPO, a subliniat că banii sunt o motivație principală în recrutarea sabotorilor și a infractorilor cibernetici. El a subliniat că scopul acestor atacuri este de a răspândi panica și de a perturba funcționarea normală a infrastructurii critice.

Celule adormite în întreaga Europă

SUPO crede că Rusia ar putea recruta sabotori prin intermediul canalelor legate de grupurile de extremă dreapta din Europa. Rușii au constituit o parte semnificativă a militanților ISIS, oferind Kremlinului o bază de recrutare din care să se inspire pentru operațiunile din Europa. Există o îngrijorare crescândă cu privire la utilizarea de documente falsificate pentru a facilita deplasarea acestor persoane în străinătate. Deși nu sunt complet falsificate, este posibil ca aceste documente să fi fost modificate după ce au fost eliberate pentru înscrierea la studii sau contracte de muncă în Rusia, ceea ce le face dificil de evaluat la punctele de trecere a frontierei UE.

Bănuim că acești agenți formează celule adormite în întreaga Europă.

Ceea ce iese în evidență este faptul că FSB este vârful de lance al acestor operațiuni, care, de obicei, intră în sfera de competență a serviciilor de informații militare ruse. Acest lucru sugerează că FSB a cultivat această bază de recrutare și utilizează informații compromițătoare pentru a facilita înrolarea lor, întrucât Lubyanka (sediul FSB) a fost implicat în plasarea acestor persoane în organizații teroriste sub pretextul eforturilor de combatere a terorismului în Rusia, creând astfel legături cu rețele teroriste străine.

De asemenea, este posibil ca aceste operațiuni ale serviciilor ruse de informații să necesite o utilizare mai extinsă a resurselor din străinătate, inclusiv a persoanelor din diaspora rusă.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rușii au testat cea mai periculoasă armă din lume: Ce este Satan II cu...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Visul fanilor s-a împlinit. Sandra Bullock și Keanu Reeves, împreună pe aceeași scenă, la 30 de ani de la...
UTV
Lisa Marie Presley a tinut in casa cadavrul fiului sau timp de 2 luni. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani