UE a semnat joi un acord cu Republica Moldova, cu aplicare imediată, ce permite agenţilor Frontex să ajute poliţiştii de frontieră din această ţară, copleşiţi de afluxul de refugiaţi din Ucraina, a anunţat Comisia Europeană, potrivit AFP.
Peste 300.000 de persoane care au fugit de invazia rusă în Ucraina şi-au găsit refugiu în Republica Moldova vecină, ţară ce nu este membră a UE.
„Republica Moldova întâmpină dificultăţi în a-şi proteja propriile frontiere cu Ucraina, nu poate face înregistrarea” refugiaţilor, declarase miercuri comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson în faţa europarlamentarilor.
Prezenţa Frontex (Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă) ar trebui să permită şi lupta împotriva traficului de copii şi de femei, al cărui risc este foarte ridicat, avertizează Comisia.
În cadrul unei platforme coordonate de Bruxelles, şase state membre s-au angajat să primească 11.500 de refugiaţi ucraineni care au tranzitat Republica Moldova, precizează Comisia.
Acordul semnat joi permite desfăşurarea echipelor Frontex pentru a ajuta la înregistrarea şi controlul persoanelor care fug din Ucraina, sub conducerea autorităţilor moldovene. El consolidează cooperarea actuală între Frontex şi Republica Moldova, care se bazează pe un acord de lucru încheiat în 2008.
Negocierea unui astfel de acord cu o ţară terţă, care ia de obicei şase luni, s-a realizat de această dată într-o săptămână, şi-a exprimat satisfacţia comisarul Ylva Johansson.
Sprijinul operaţional al Frontex va fi furnizat Republicii Moldova „cât mai curând posibil în cadrul aplicării provizorii a acordului”, potrivit Consiliului European. Concluzia definitivă va interveni după aprobarea de către Parlamentul European.
În prezent, 18 agenţi ai Frontex sunt prezenţi în Republica Moldova, dar nu sunt operaţionali, iar acordul va permite desfăşurări suplimentare, mai notează sursa citată de Agerpres.
În ţările membre ale UE, 205 agenţi ai Frontex sunt desfăşuraţi în România, 20 în Polonia şi 14 în Slovacia, potrivit Comisiei.
Europol, agenţia europeană de luptă împotriva criminalităţii, este de asemenea prezentă în Slovacia şi în Polonia şi va institui misiuni şi în Republica Moldova, precum şi în România şi Ungaria, potrivit comisarului Ylva Johansson.
Editor : Liviu Cojan