Israelul îi avertizează pe libanezii care au fugit de teama atacurilor aeriene să nu se întoarcă acasă, pentru că urmează noi lovituri

Data publicării:
Clădire distrusă într-un bombardament israelian în Liban.
Clădire distrusă într-un bombardament israelian în Liban. Foto: Profimedia

Armata israeliană a cerut refugiaţilor libanezi să nu se întoarcă la casele lor, avertizând că loviturile asupra satelor din Liban vor continua, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al IDF.

Într-o postare pe platforma X, purtătorul de cuvânt nu a precizat care sunt localităţile vizate.

De la escaladarea ostilităţilor în ultimele săptămâni, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au cerut în mod repetat locuitorilor din anumite zone ale Libanului să-şi părăsească locuinţele, aceste apeluri precedând adesea loviturile aeriene israeliene, relatează DPA, citată de Agerpres.

Israelul a bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă moscheea de lângă spitalul Salah Ghandour din Bint Jbeil, în sudul Libanului, la aproximativ cinci kilometri de frontiera cu Israelul, susţinând că aceasta ascunde un centru de comandă al grupării şiite Hezbollah, transmite EFE.

„Centrul de comandă a fost folosit de teroriştii Hezbollah pentru a planifica şi executa atacuri împotriva trupelor armatei şi a statului Israel”, au spus forţele armate israeliene într-un comunicat publicat sâmbătă dimineaţă.

Armata israeliană a precizat că i-a notificat pe rezidenţi şi a luat legătura cu persoane de rang înalt din mai multe localităţi pentru a identifica faptul că Hezbollah foloseşte spitalele pentru a acţiona.

Vineri, cel puţin cinci spitale au fost evacuate în sudul Libanului şi în suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahye, după ce au fost lovite neîncetat de bombardamente israeliene care au ucis 102 lucrători din domeniul sănătăţii pe teritoriul libanez.

Agenţia naţională libaneză de presă (ANN), preluată de EFE, a relatat că patru spitale din sud au fost complet scoase din funcţiune şi au fost evacuate: spitalul guvernamental din Meiss al Jabal şi alte două din Bint Jbeil - printre care se presupune că se află centrul atacat astăzi - toate acestea fiind situate în oraşe apropiate de graniţa cu Israelul şi fiind afectate de atacuri. Al patrulea spital închis în sud a fost Marjayoun, o zonă situată mai la nord de linia de demarcaţie, dar care a fost grav afectată în ultimele zile.

Al cincilea spital care a fost evacuat a fost Centrul Medical Sfânta Tereza, situat într-o zonă din suburbiile sudice ale Beirutului care a fost din nou puternic bombardată vineri.

Hezbollah, care funcţionează ca o miliţie, dar este şi un partid politic libanez, este implicat în administrarea a numeroase spitale din întreaga ţară.

Campania militară a Israelului în Gaza, declanşată de atacurile fără precedent ale Hamas din 7 octombrie 2023, a fost însoţită de aproape un an de ciocniri transfrontaliere cu Hezbollah în Liban, care acţionează în solidaritate cu Hamas.

Conflictul s-a extins acum în Liban, unde violenţele au atins un nivel fără precedent în urmă cu aproximativ zece zile, când forţele israeliene au lansat o campanie masivă de bombardamente vizând miliţia susţinută de Iran, dar care a distrus totodată oraşe şi sate întregi. În acest context, în ultima săptămână, Dahye a fost aproape zilnic ţinta unor valuri intense de lovituri aeriene. De la începutul ostilităţilor, atacurile israeliene au ucis aproape 2.000 de persoane şi au forţat 1,2 milioane să îşi părăsească locuinţele, în special în sudul şi estul Libanului, potrivit EFE.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A comandat colete cu un nume fals, apoi le-a furat din depozit. Angajata a dispărut cu 57.000 de lei
Digi FM
Ce averi au candidații la prezidențiale. Geoană, Ciucă și Ciolacu, în fruntea clasamentului
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Jennifer Aniston reacționează după zvonul că ar fi avut o aventură cu Barack Obama: „Dintre toate apelurile...
Adevarul
O nouă înfrângere pentru Emma Răducanu. De ce i-a fost luată „bijuteria” de 180.000 de euro
Newsweek
Câți pensionari iau 50.000 lei pe lună în plus la pensie, pentru care NU au contribuit? Ce muncesc?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...