Franța vrea să interzică zborurile interne scurte, dacă pe acea rută există transport feroviar

Data actualizării: Data publicării:
avion air france care se pregateste de aterizare
Un avion Air France Airbus A380. Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentarii francezi vor să elimine cursele aeriane interne pe distanțe scurte, dacă pe acea rută există transport feroviar, în încercarea de a reduce emisiile de carbon, informează BBC.

Peste weekend, parlamentarii au votat o inițiativă care să interzică cursele aeriene când aceeași călătorie ar putea fi realizată cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. În cadrul inițiativei, zbourile de legătură nu ar fi afectate.

Măsurile urmează să fie votate în Senat, înainte să devină lege.

Companiile aeriene au fost afectate puternic de pandemia de coronavirus, site-ul Flightradar 24 raportând că numărul zborurile efectuate în 2020 la nivel mondial față de 2019 a scăzut cu aproape 42%.

Dacă ar trece de Senat, inițiativa de reducere a emisiilor de carbon ar putea afecta transportul între Paris și orașe precum Nantes, Lyon și Bordeaux.

Cu toate acestea, guvernul francez a cerut introducerea unor măsuri și mai stricte pentru zborurile interne.

Convenția cetățenilor francezi asupra schimbărilor climatice, creată de președintele Emmanuel Macron în 2019, alături de 150 de cetățeni, propune eliminarea tuturor curselor aeriane interne dacă transportul poate fi realizat pe calea ferată în mai puțin de patru ore.

Votul de sâmbătă a venit la câteva zile după ce guvernul francez și-a dublat participația în compania aeriană Air France. Guvernul a oferit anterior un împrumut de 7 miliarde de euro companiei pentru a trece prin pandemie, deși ministrul Economiei a declarat atunci că banii vin cu condiția ca Air France să renunțe la o serie de zboruri interne.

Aceasta nu este prima dată este introdusă o astfel de măsură. Anul trecut, Austrian Airlines a renunțat la o cursă aeriană între Viena și Salzburg unde exista opțiunea trenului, după ce a primit de la guvern provizioane pentru a-și reduce amprenta de emisii de carbon.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri