Franța și Italia au semnat, cu mare fast, tratatul bilateral prin care speră să devină noul pol de putere în UE, în era post-Merkel

Data publicării:
Mattarella și Macron se îmbrățișează
Președinții Franței și Italiei, Emmanuel Macron și Sergio Mattarella, se salută înainte de semnarea acordului bilateral de cooperare aprofundată. Foto: Profimedia Images

Guvernele Franței și Italiei au semnat, vineri, la Roma tratatul bilateral de cooperare aprofundată care urmează să întărească relațiile dintre cele două țări și care are ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană după plecarea de la putere a Angelei Merkel.

Tratatul a fost parafat, vineri dimineaţa, la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi, în prezenţa preşedintelui italian, Sergio Mattarella, conform AFP, citat de Agerpres.

Cei trei lideri au urmărit împreună spectacolul oferit de avioanele franceze şi italiene care survolau capitala desenând pe cer culorile celor două ţări.

Tratatul „pentru o cooperare bilaterală întărită”, sau tratatul de la Quirinale, este unul extrem de rar în Europa, fiind doar al doilea astfel de pact semnat de Franţa după cel de la Elysee din 1963 cu Germania, care a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Tratatul de la Quirinale a fost anunţat în 2017, fiind îngheţat după formarea, în 2018, în Italia a unui guvern populist condus de Mişcarea 5 Stele alături de formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

Criza a culminat la începutul lui 2019, când vicepreşedintele guvernului italian, Luigi di Maio, s-a întâlnit în Franţa cu un lider al mişcării de contestare „vestele galbene”, după ce cu puţin timp înainte ministrul de interne italian, pe atunci Salvini, ceruse demisia preşedintelui francez.

Parisul şi-a rechemat atunci temporar ambasadorul în Italia, Christian Masset, în semn de protest, fiind vorba de cea mai gravă criză diplomatică dintre cei doi vecini din 1945.

Tratatul semnat vineri prevede concret axe de cooperare întărită în materie de diplomaţie şi apărare, în tranziţia digitală şi ecologică, în domeniile culturii şi educaţiei, în plan economic şi industrial, precum şi în spaţiu.

Conţinutul exact al pactului nu a fost făcut public deocamdată, dar el ar urma să stabilească şi un serviciu civil comun pentru tineri.

De asemenea, potrivit unor diplomaţi, acesta prevede şi invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state, după modelul Tratatului de la Aachen.

Franţa şi Italia sunt a 2-a, respectiv a 3-a economie din zona euro, după Germania, iar împreună ele reprezintă aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”