Franța anunță când va livra Ucrainei avioanele de luptă Mirage promise

Data publicării:
Avioane Mirage 2000-5
Sursa Foto: Profimedia Images

Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Franţa intenţionează să le furnizeze Ucrainei vor fi livrate „în primul trimestru al lui 2025”. Timpul este necesar pentru a modifica aparatele şi a forma piloţi şi mecanici, a anunţat marţi ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Numărul avioanelor ce vor fi livrate, în prezent în serviciul forţelor aeriene franceze, nu a fost precizat.

Echipate pentru luptă aeriană, aparatele Mirage 2000-5 care vor zbura sub culorile ucrainene trebuie întâi să fie dotate cu „noi echipamente”, afirmă ministrul francez pe reţeaua socială X. Este vorba de echipamente de „luptă aer-sol" pentru a întreprinde operaţiuni de lovituri aeriene şi de „apărare anti-război electronic” pentru a rezista puternicului bruiaj rus, a precizat el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aceste echipamente vor fi adăugate la baza aeriană din Cazaux, sud-vestul Franţei, în timp ce piloţii şi mecanicii ce vor opera aceste avioane sunt formaţi la baza din Nancy, în estul Franţei. „Formarea de piloţi şi mecanici ucraineni continuă", potrivit lui Lecornu.

Ucraina, care face obiectul unor constante bombardamente ruse ce vizează în special infrastructurile sale energetice, cere în mod insistent mai multe mijloace de apărare aeriană şi avioane de luptă.

Mai multe ţări dotate cu avioane de luptă americane F-16 au furnizat deja Kievului astfel de aparate, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron anunţase în iunie intenţia sa de a face acelaşi lucru cu aparate Mirage 2000

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri