Cum poate Iranul să răzbune moartea lui Haniyeh: „Regimul de la Teheran nu se va sinucide”. Analiză FRANCE 24

Data actualizării: Data publicării:
Iran demonstrații
Cultura iraniană cere onorarea "oaspeților" - în acest caz, Haniyeh - și faptul că nu a putut proteja un oaspete poate fi considerat un semn de dezonoare. Foto: Profimedia

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri la Teheran într-un atac atribuit Israelului. Iranul a promis că îi va răzbuna moartea, stârnind temeri cu privire la un conflict regional mai amplu generat de războiul din Gaza.

FRANCE 24 analizează la ce fel de "răspuns" iranian ne putem aștepta.

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas și personalitate marcantă a mișcării de rezistență palestiniană, a fost ucis miercuri la Teheran într-o lovitură pe care Hamas și Iranul au atribuit-o Israelului.

Israelul nu a revendicat asasinarea lui Haniyeh, deși prim-ministrul israelian Binyamin Netanyahu a declarat că Israelul a aplicat "lovituri severe" "dușmanilor" săi în ultimele zile.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că "pedeapsa severă" va fi aplicată Israelului în urma asasinatului.

"Considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm martiriul său care a avut loc pe teritoriul Republicii Islamice Iran", a spus el.

Îngrijorare "justificată”

Întrebat despre șansele unei escaladări regionale a conflictului, Clément Therme, cercetător asociat la Institutul Internațional de Studii Iraniene și lector la Universitatea Paul-Valéry din Montpellier, a declarat că o astfel de îngrijorare este "justificată".

"Va exista un răspuns", a spus el.

Pentru regimul iranian, afrontul a fost dublu: capitala a fost vizată chiar în ziua în care țara și-a inaugurat noul președinte, Massoud Pezeshkian.

Cultura iraniană cere onorarea "oaspeților" - în acest caz, Haniyeh - și faptul că nu a putut proteja un oaspete poate fi considerat un semn de dezonoare.

Prin lansarea de lovituri care vizează Israelul, Iranul ar restabili, de asemenea, descurajarea, a declarat Therme.

Potrivit lui Guillaume Ancel, expert în probleme militare și fost ofițer militar francez, Teheranul are două opțiuni practice. Prima ar fi să ia calea "teroristă". "Ne gândim cu toții la sportivii israelieni care au venit la Paris pentru Jocurile Olimpice. Securitatea lor a fost cu siguranță întărită, dar nimeni nu poate garanta siguranța absolută a nimănui".

Cealaltă tactică ar fi lovirea teritoriului israelian, a spus el. Acesta ar fi al doilea atac din acest an, Republica Islamică lansând aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

"Răzbunare" fără "sinucidere”

Interceptată de Israel și aliații săi, această "demonstrație de forță" nu a provocat decât pagube minore.

Dar, pentru a răzbuna asasinarea lui Haniyeh, Ancel a declarat că înalta conducere militară a Iranului ar putea decide să lanseze rachete "cu un model de zbor mult mai agresiv și care, prin urmare, sunt mult mai greu de interceptat".

Și indiferent dacă ținta este un civil din Tel Aviv sau un soldat din Forțele de apărare ale Israelului, Iranul ar viza o țintă "de mare valoare", a spus el. "Coregrafierea unui atac precum cel din aprilie nu ar mai avea sens pentru regim", a prezis el.

Orice dorință de răzbunare este temperată, totuși, de dorința Iranului de a evita un "război total" cu statul evreu.

"Iranienii știu foarte bine că Israelul are arme nucleare", a declarat Ancel. "Și cum teritoriul lor este de 70 de ori mai mare decât cel al Israelului, liderii iranieni înțeleg clar că nu ar fi în măsură să protejeze țara împotriva atacurilor israeliene".

Regimul iranian nu se va "sinucide" doar pentru a răzbuna moartea liderului politic al Hamas, a fost de acord Therme.

Majoritatea populației Iranului nu sprijină politicile mai extreme ale Republicii Islamice în regiune, a spus el. Acesta este motivul pentru care președintele nou ales Pezeshkian nu a pledat pentru "distrugerea Israelului" în timpul campaniei sale electorale, așa cum au făcut alții în trecut.   

Ales pentru a "salva Iranul de haos", Pezeshkian a pledat, dimpotrivă, pentru "dialogul cu Occidentul", în speranța de a obține ridicarea asprelor sancțiuni americane, a declarat Therme. Aceste sancțiuni exacerbează o criză economică profundă, marcată de creșterea inflației și de șomajul în masă.

Evitarea unei "revolte" sociale?

Prin urmare, obiectivul Iranului este "să facă absolut totul pentru a evita o escaladare care l-ar pune într-o situație și mai dificilă pe plan intern", a declarat Therme.

De la moartea unei tinere kurde, Mahsa Amini, în mâinile poliției iraniene în septembrie 2022, regimul încearcă să reprime furia crescândă a populației sale. Este o situație tensionată pentru populația iraniană și una potențial periculoasă pentru cei aflați la putere.

"Teheranul vrea să evite revolta publică care ar putea fi declanșată de o escaladare militară", a declarat Therme. "Dimpotrivă, calculul politic este de a o evita". 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Dezvăluiri despre Dave Grohl, care și-a înșelat soția și a avut un copil: „Obiceiul de a flirta cu alte femei...
Film Now
Par mai degrabă surori. Julianne Moore și fiica ei, mic dejun pe străzile din NYC. Liv, mult mai înaltă decât...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Sunt sau nu telefoanele interzise la școală inclusiv în timpul pauzelor? Secretarul de stat din Ministerul...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Lora si Ionut Ghenu se pregatesc de nunta. Artista a dezvaluit de ce superstitie va tine cont in ziua nuntii...