Fostul ministru slovac al Apărării, cercetat pentru că a donat Ucrainei prea multe echipamente militare: „A trădat Slovacia”

Data publicării:
Jaroslav Nad
Fostul ministru slovac al Apărării, Jaroslav Nad. Foto: Profimedia Images

Guvernul slovac condus de premierul Robert Fico a formulat o plângere penală împotriva fostului ministru al Apărării, Jaroslav Nad, pentru donarea către Ucraina a singurului sistem de apărare antiaeriană şi a întregii flote de avioane MiG-29 de care dispunea Slovacia, transmite vineri Reuters, preluată de Agerpres.

Odată ce Fico a devenit premier, în octombrie 2023, el a sistat tot ajutorul militar slovac pentru Ucraina în războiul cu Rusia, după ce fostul executiv interimar apropiat fostei preşedinte liberale Zuzana Caputova oferise Kievului mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 din dotarea forţelor aeriene slovace.

"Sunt convins că (Jaroslav) Nad a trădat Slovacia", a declarat vineri secretarul de stat din Ministerul slovac al Apărării, Igor Melicher, membru al formaţiunii premierului Fico, partidul social-democrat Smer-SD.

"Ministerul Apărării formulează o plângere penală pentru suspiciunea comiterii delictelor de sabotaj, trădate, abuz în serviciu şi neîndeplinirea obligaţiilor unui funcţionar public", a anunţat acelaşi secretar de stat. Un argument invocat în plângerea penală este că fostul guvern era doar unul interimar, cu prerogative decizionale limitate pe care şi le-ar fi depăşit prin hotărârile emise asupra ajutorului militar pentru Ucraina.

Fostul ministru al apărării consideră însă că a procedat corect susţinând astfel Ucraina în războiul cu Rusia şi a asigurat că, dacă ar fi din nou ministru, ar proceda la fel.

Vicepremierul Robert Kalinak, în prezent ministru al apărării, anunţase de miercuri că ministerul său va formula o plângere penală împotriva fostului ministru Jaroslav Nad, pe care l-a acuzat că ar fi încălcat Constituţia prin decizia de a dona Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 şi unicul sistem S-300 pe care le avea Slovacia

"Slăbirea forţelor armate în acest mod încălcând Constituţia nu poate fi descris altfel în vocabularul nostru politic decât "trădare" ", a spus Kalinak, susţinând că predecesorul său a luat respectiva decizie de a oferi Ucrainei flota de vânătoare slovacă împotriva voinţei partenerilor acestuia în coaliţia de guvernare de la acea vreme.

Plângerea penală împotriva fostului ministru evidenţiază tensiunile politice persistente în Slovacia şi care au culminat pe 15 mai cu o tentativă de asasinat asupra premierului Fico, împuşcat cu patru gloanţe de un simpatizant al opoziţiei care a recunoscut motivaţia politică a atacului său, inclusiv nemulţumirea sa faţă de sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale.

În primul său mesaj public după tentativa de asasinat, Robert Fico a spus în urmă cu două săptămâni că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă, dar l-a descris pe acesta drept un "mesager" al urii opoziţiei "sprijinite şi tolerate de presa mainstream şi de organizaţiile guvernamentale finanţate din străinătate".

"Legăturile dintre guvernul meu şi partenerii din UE şi NATO au devenit tensionate după atacul Rusiei asupra Ucrainei, când am refuzat să furnizăm Ucrainei ajutor militar din rezervele noastre de stat, cu excepţia ajutorului umanitar, şi am continuat să pledăm puternic pentru pace în locul războiului. Conflictul din Ucraina este cel care a condus la consolidarea, chiar pur şi simplu la sanctificarea conceptului existenţei unei singure opinii corecte în interiorul UE şi NATO, acela că războiul din Ucraina trebuie să continue cu orice preţ şi cu obiectivul de a slăbi Rusia", a mai spus Fico în acelaşi mesaj, adăugând că oricine nu subscrie acestui punct de vedere este etichetat imediat drept agent rus şi stigmatizat pe scena internaţională.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...