Fostul ministru slovac al Apărării, cercetat pentru că a donat Ucrainei prea multe echipamente militare: „A trădat Slovacia”

Data publicării:
Jaroslav Nad
Fostul ministru slovac al Apărării, Jaroslav Nad. Foto: Profimedia Images

Guvernul slovac condus de premierul Robert Fico a formulat o plângere penală împotriva fostului ministru al Apărării, Jaroslav Nad, pentru donarea către Ucraina a singurului sistem de apărare antiaeriană şi a întregii flote de avioane MiG-29 de care dispunea Slovacia, transmite vineri Reuters, preluată de Agerpres.

Odată ce Fico a devenit premier, în octombrie 2023, el a sistat tot ajutorul militar slovac pentru Ucraina în războiul cu Rusia, după ce fostul executiv interimar apropiat fostei preşedinte liberale Zuzana Caputova oferise Kievului mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 din dotarea forţelor aeriene slovace.

"Sunt convins că (Jaroslav) Nad a trădat Slovacia", a declarat vineri secretarul de stat din Ministerul slovac al Apărării, Igor Melicher, membru al formaţiunii premierului Fico, partidul social-democrat Smer-SD.

"Ministerul Apărării formulează o plângere penală pentru suspiciunea comiterii delictelor de sabotaj, trădate, abuz în serviciu şi neîndeplinirea obligaţiilor unui funcţionar public", a anunţat acelaşi secretar de stat. Un argument invocat în plângerea penală este că fostul guvern era doar unul interimar, cu prerogative decizionale limitate pe care şi le-ar fi depăşit prin hotărârile emise asupra ajutorului militar pentru Ucraina.

Fostul ministru al apărării consideră însă că a procedat corect susţinând astfel Ucraina în războiul cu Rusia şi a asigurat că, dacă ar fi din nou ministru, ar proceda la fel.

Vicepremierul Robert Kalinak, în prezent ministru al apărării, anunţase de miercuri că ministerul său va formula o plângere penală împotriva fostului ministru Jaroslav Nad, pe care l-a acuzat că ar fi încălcat Constituţia prin decizia de a dona Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 şi unicul sistem S-300 pe care le avea Slovacia

"Slăbirea forţelor armate în acest mod încălcând Constituţia nu poate fi descris altfel în vocabularul nostru politic decât "trădare" ", a spus Kalinak, susţinând că predecesorul său a luat respectiva decizie de a oferi Ucrainei flota de vânătoare slovacă împotriva voinţei partenerilor acestuia în coaliţia de guvernare de la acea vreme.

Plângerea penală împotriva fostului ministru evidenţiază tensiunile politice persistente în Slovacia şi care au culminat pe 15 mai cu o tentativă de asasinat asupra premierului Fico, împuşcat cu patru gloanţe de un simpatizant al opoziţiei care a recunoscut motivaţia politică a atacului său, inclusiv nemulţumirea sa faţă de sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale.

În primul său mesaj public după tentativa de asasinat, Robert Fico a spus în urmă cu două săptămâni că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă, dar l-a descris pe acesta drept un "mesager" al urii opoziţiei "sprijinite şi tolerate de presa mainstream şi de organizaţiile guvernamentale finanţate din străinătate".

"Legăturile dintre guvernul meu şi partenerii din UE şi NATO au devenit tensionate după atacul Rusiei asupra Ucrainei, când am refuzat să furnizăm Ucrainei ajutor militar din rezervele noastre de stat, cu excepţia ajutorului umanitar, şi am continuat să pledăm puternic pentru pace în locul războiului. Conflictul din Ucraina este cel care a condus la consolidarea, chiar pur şi simplu la sanctificarea conceptului existenţei unei singure opinii corecte în interiorul UE şi NATO, acela că războiul din Ucraina trebuie să continue cu orice preţ şi cu obiectivul de a slăbi Rusia", a mai spus Fico în acelaşi mesaj, adăugând că oricine nu subscrie acestui punct de vedere este etichetat imediat drept agent rus şi stigmatizat pe scena internaţională.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit Ileana Stana Ionescu. Regretata actriță avea 88 de ani
Digi FM
Mirela Oprisor, victima unui furt incredibil în tinerețe! Ce i-au furat hoții în troleu
Pro FM
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea...
Newsweek
Câți pensionari iau sub 1.500 lei pensie și câți au peste 5.000 lei? Ce se întâmplă la recalculare?
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul în care un câine Husky e surprins în timp ce cânta. Imaginile sunt virale: „E chiar mai bun decât...
Film Now
În anii '90, făcea furori în „Renegatul”. Cum arată astăzi și în ce producții mai joacă Lorenzo Lamas, tatăl...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...