Fostul lider separatist al Cataloniei a rămas fără imunitate în Parlamentul European: „Suntem persecutați politic”

Data publicării:
Carles Puigdemont vorbește la microfon și gesticulează cu mâna
Fostul lider catalan Carles Puigdemont. Foto: Getty Images

Fostul lider catalan și principal exponent al mișcării de independență a Cataloniei, Carles Puigdemont, și-a pierdut, luni, imunitatea parlamentară după un vot desfășurat în Parlamentul European. Fostul lider separatist a anunțat că va contesta decizia la Curtea Europeană de Justiție, scrie Euronews.

Puigdemont are pe numele său un mandat de arestare emis de autoritățile din Spania, care vor să îl tragă la răspundere pentru rebeliune/sedițiune și folosire abuzivă de fonduri publice, în principal pentru rolul său în declararea unilaterală a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Puigdemont, care a fugit din Spania imediat după evenimentele din 2017, a devenit europarlamentar în 2019, iar funcția obținută l-a protejat până acum de încercările autorităților spaniole de a îl aresta.

Europarlamentarii au decis, însă, să îi retragă imunitatea, luni, un lucru la care Puigdemont spune că se aștepta, precizând și că este „persecutat politic”.

„Suntem persecutați politic (n. red. – foștii lideri ai Cataloniei). E vorba de persecuție politică. Iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care era nevoie să refuzăm orice petiție pentru retragerea imunității, pentru că suntem politicieni”, a spus Puigdemont.

„Ce fel de democrație este asta în care minoritățile politice și disidenții sunt persecutați pentru ideile lor? Am fost aleși de peste un milion de cetățeni pentru a apăra aceleași idei pe care justiția spaniolă le folosește pentru a ne persecuta”, a adăugat el.

Parlamentul European a decis retragerea imunității lui Carles Puigdemont cu 400 de voturi pentru și 248 împotrivă. În aceste condiții, el ar putea fi acum extrădat în Spania pentru a fi judecat.

Și alți doi europarlamentari catalani, Antoni Comin și Clara Ponsati, și-au pierdut imunitatea conferită de funcție. Majoritatea europarlamentarilor a hotărât că cei trei au fost puși sub acuzare înainte de a-și obține mandatul, iar din acest motiv, imunitatea parlamentară nu se poate aplica.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri