Fostul comandant al armatei ucrainene, pesimist privind „ieșirea dintr-un război prelungit” cu Rusia. „O cale aproape imposibilă”

Data actualizării: Data publicării:
Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine general Valerii Zaluzhnyi in uniforma portret
Generalul Valeri Zalujnîi compară situația de frontul din Ucraina cu Primul Război Mondial. Foto: Profimedia

Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei Ucrainei și actual ambasador în Regatul Unit, consideră că este „aproape imposibil” să se iasă din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie Kiev Independent.

Valei Zalujnîi a reiterat că, în 2023, Occidentul nu a furnizat Kievului un număr suficient de arme, motiv pentru care Ucraina nu a reușit să obțină „un succes semnificativ în înfrângerea Rusiei” în timpul contraofensivei.

„În consecință, am ajuns într-o stare de război prelungit. În opinia mea personală, o cale de ieșire din acest război prelungit pare... aproape imposibilă”, a spus el într-un discurs la Chatam House, potrivit Kiev Independent.

În noiembrie 2023, revista The Economist publica un interviu cu Zalujnîi și un editorial al fostului comandant, în care acesta caracteriza starea războiului drept „impas”.

Comentariul era în contrast cu perspectiva oferită de obicei de președintele Volodimir Zelenski și administrația sa în comentariile publice și ar fi declanșat o discordie între cei doi.

Zalujnîi a avertizat că războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a trecut la o etapă „pozițională”. Această nouă etapă se caracterizează prin „lupte statice și de uzură”, care vor permite Rusiei să își refacă puterea militară.

De-a lungul anului 2024, Ucraina s-a confruntat cu o situație dificilă în apărarea liniei frontului, în special în regiunea Donețk, unde Rusia și-a concentrat în mod constant potențialul ofensiv.

După retragerea Ucrainei din Vuhledar la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au concentrat eforturile împotriva orașelor Pokrovsk, Torețk și Kurahove din regiunea Donețk, unde soldații ucraineni, în inferioritate numerică, pierd încet teren sub presiunea Rusiei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri