Diplomat, fost ministru de Externe în Guvernul Pavel Filip, declarat proeuropean, Tudor Ulianovschi a anunțat joi că a depus actele necesare la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă care l-a desemnat în calitate de candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Ulianovschi vrea să candideze independent.
Are 17 ani de diplomație la activ și a urcat treaptă cu treaptă în cariera sa diplomatică (atașat, secretar III, secretar II, secretar I, consilier, șef de Direcție, însărcinat cu afaceri a.i., ambasador, viceministru și ministru de Externe, dar și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene), fiind la un pas de a fi ales director la Organizației Mondiale pentru Comerț (OMC). După o pauză în business, în străinătate, Tudor Ulianovschi a revenit la Chișinău cu dorința ca la cei 41 de ani ai săi să propună o alternativă proeuropeană la actuala guvernare PAS și a președintei Maia Sandu, candidată la realegerea în funcție.
Manifest pentru o ”Moldovă normală”
El și-a lansat candidatura la Președinția Moldovei cu un manifest pentru o ”Moldovă nornală”, în care relația cu România să nu mai fie „ipocrită”, în care puterea „să nu mai aresteze competitori politici” și în care să nu se permită niciodată ”ca în școli sau în spațiul public să expunem copiii periculoasei propagande de gen”.
”Așteptăm cât mai curând decizia CEC în acest sens și eliberarea listelor de subscripție, pentru a începe procedura de colectare a semnăturilor. Fac apel către toți oamenii să ne susțină, să ne consolidăm echipa, să ajungem să fim cunoscuți și, împreună, să dezvoltăm fiecare localitate”, a spus Ulianovschi.
Obiectivul candidaturii
Candidatul la funcția de președinte al R. Moldova spune că „relația cu România va depinde până la urmă de decizia moldovenilor care trebuie să înțeleagă că, dacă nu vor să se unească cu România, nimeni nu îi poate obliga, iar dacă vor, nimeni nu îi poate opri”.
„Obiectivul meu și al tuturor celor care mă susțin este de a scoate Republica Moldova din multiplele crize și de a o moderniza realmente, în timp rapid. Știu că vom reuși acest lucru, deoarece mă bazez pe o echipă puternică, formată din profesioniști din mai multe domenii, tehnocrați, care sunt experți și nu politicieni”, a declarat Tudor Ulianovschi.
Șapte candidați în total
Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Până acum, șase pretendenți la fotoliul de președinte au depus actele la CEC, în vederea înregistrării grupului de inițiativă. Este vorba despre:
Ion Chicu - lider PDCM;
Vasile Tarlev - ex-premier, independent;
Alexandr Stoianoglo - fost procuror general, susținut de PSRM;
Valeriu Pleșca - fost ministru al Apărării, înaintat de PSDE;
Octavian Țîcu - istoric, ex-deputat, desemnat de Blocul „Împreună”;
Tudor Ulianovschi - fost ministru de Externe, independent.
Care sunt condițiile pentru candidați
Tudor Ulianovschi are licența în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Între 2002 – 2003 a fost bursier al Programului internațional academic al Guvernului Statelor Unite ale Americii, Kentucky, SUA. Și-a făcut masteratul în drept internațional la Universitatea Liberă Internațională (2005–2006). A făcut cursuri de formare profesională în România (Cursul diplomatic internațional „Nicolae Titulescu”, 2005), la Academia Diplomatică din Viena (2006) Organizația Mondială a Comerțului (2017).
Pe lângă limba maternă - româna, vorbește mai multe limbi străine, cum ar fi: rusa, engleza, franceza și araba.
Pentru susținerea candidatului desemnat la Președinție sunt necesare cel puțin 15.000, pe suport de hârtie, și cel mult 25.000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din raioanele și municipiile Republicii Moldova, scrie unimedia.info.
Candidații la Președinție pot colecta semnături și online, prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.
Editor : Marina Constantinoiu