Video&Foto Fost ministru de Externe, candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. ”Relația cu România nu trebuie să fie ipocrită”

Data actualizării: Data publicării:
Tudor Ulianovschi, candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Foto- arhiva personală/Facebook
Tudor Ulianovschi, candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Foto- arhiva personală/Facebook

Diplomat, fost ministru de Externe în Guvernul Pavel Filip, declarat proeuropean, Tudor Ulianovschi a anunțat joi că a depus actele necesare la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă care l-a desemnat în calitate de candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. ”Mă bucur să aflu că am fost primul potențial candidat independent proeuropean, care a ajuns astăzi la CEC”, a declarat acesta. Ulianovschi vrea să candideze independent.

Are 17 ani de diplomație la activ și a urcat treaptă cu treaptă în cariera sa diplomatică (atașat, secretar III, secretar II, secretar I, consilier, șef de Direcție, însărcinat cu afaceri a.i., ambasador, viceministru și ministru de Externe, dar și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene), fiind la un pas de a fi ales director la Organizației Mondiale pentru Comerț (OMC). După o pauză în business, în străinătate, Tudor Ulianovschi a revenit la Chișinău cu dorința ca la cei 41 de ani ai săi să propună o alternativă proeuropeană la actuala guvernare PAS și a președintei Maia Sandu, candidată la realegerea în funcție.

Manifest pentru o ”Moldovă normală”

El și-a lansat candidatura la Președinția Moldovei cu un manifest pentru o ”Moldovă nornală”, în care relația cu România să nu mai fie „ipocrită”, în care puterea „să nu mai aresteze competitori politici” și în care să nu se permită niciodată ”ca în școli sau în spațiul public să expunem copiii periculoasei propagande de gen”.

”Așteptăm cât mai curând decizia CEC în acest sens și eliberarea listelor de subscripție, pentru a începe procedura de colectare a semnăturilor. Fac apel către toți oamenii să ne susțină, să ne consolidăm echipa, să ajungem să fim cunoscuți și, împreună, să dezvoltăm fiecare localitate”, a spus Ulianovschi.

Tudor Ulianovschi, candidat la Președinția Republicii Moldova Foto- arhiva personalăFacebook
Tudor Ulianovschi, candidat la Președinția Republicii Moldova Foto- arhiva personalăFacebook

Obiectivul candidaturii

Candidatul la funcția de președinte al R. Moldova mai spune că „relația cu România va depinde până la urmă de decizia moldovenilor care trebuie să înțeleagă că, dacă nu vor să se unească cu România, nimeni nu îi poate obliga, iar dacă vor, nimeni nu îi poate opri”.

„Obiectivul meu și al tuturor celor care mă susțin este de a scoate Republica Moldova din multiplele crize și de a o moderniza realmente, în timp rapid. Știu că vom reuși acest lucru, deoarece mă bazez pe o echipă puternică, formată din profesioniști din mai multe domenii, tehnocrați, care sunt experți și nu politicieni”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Potrivit Regulamentului CEC, după constituirea și înregistrarea grupului de inițiativă, vor fi eliberate listele de subscripție privind colectarea semnăturilor din partea susținătorilor lui Tudor Ulianovschi, scrie TV8 Moldova.

Șapte candidați în total

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Până acum, șase pretendenți la fotoliul de președinte au depus actele la CEC, în vederea înregistrării grupului de inițiativă. Este vorba despre: 

Ion Chicu - lider PDCM;

Vasile Tarlev - ex-premier, independent;

Alexandr Stoianoglo - fost procuror general, susținut de PSRM;

Valeriu Pleșca - fost ministru al Apărării, înaintat de PSDE;

Octavian Țîcu - istoric, ex-deputat, desemnat de Blocul „Împreună”;

Tudor Ulianovschi - fost ministru de Externe, independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Manifestul pentru o Moldovă normală” al candidatului Tudor Ulianovschi spune că ”dreptul la libera exprimare este garantat. Presa este liberă, nu subordonată Puterii. Presa este deschisă tuturor opiniilor, tuturor candidațiilor politic, tuturor partidelor care nu încalcă Constituția acestei țări”.

”Într-o Moldovă normală, dreptatea nu se face numai la televizor, iar reforma justiției nu durează ani întregi, timp în care cei condamnați, așa ziși „căutați internațional”, se plimbă nestigheriți prin Europa sau pe ruta Ierusalim-Moscova, fără ca nimeni să-i găsească și să-i aducă în fața legii.

Într-o Moldovă normală, Guvernul nu face reforme doar pentru ca să aibă ce raporta la Bruxelles, ci pentru că reformele se fac pentru cetățenii R. Moldova, pentru prosperitatea și bunăstarea lor. Nu facem reforme doar de dragul reformelor. Reformele sunt pentru cetățean, nu cetățeanul pentru reforme”.

”Obiectivele echipei noastre sunt clare și concrete. În primul rând, familii cu venituri decente, acasă, reindustrializarea R. Moldova, autorități responsabile și eficiente, pensionari asigurați cu un trai decent, tineri bine instruiți, angajați și cu salarii bine plătite. Trebuie să asigurăm coeziunea etnică în societate, să fim uniți, nu dezbinați”, a spus Ulianovschi.

Care sunt condițiile pentru candidați

Tudor Ulianovschi are licența în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Între 2002 – 2003 a fost bursier al Programului internațional academic al Guvernului Statelor Unite ale Americii, Kentucky, SUA. Și-a făcut masteratul în drept internațional la Universitatea Liberă Internațională (2005–2006). A făcut cursuri de formare profesională în România (Cursul diplomatic internațional „Nicolae Titulescu”, 2005), la Academia Diplomatică din Viena (2006) Organizația Mondială a Comerțului (2017).

Pe lângă limba maternă - româna, vorbește mai multe limbi străine, cum ar fi: rusa, engleza, franceza și araba. Este căsătorit și are trei copii.

Pentru susținerea candidatului desemnat la Președinție sunt necesare cel puțin 15.000, pe suport de hârtie, și cel mult 25.000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din raioanele și municipiile Republicii Moldova, scrie unimedia.info.

Candidații la Președinție pot colecta semnături și online, prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.

 

 
 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville