Forțele ruse s-au apropiat la 10 kilometri de Pokrovsk și au lăsat orașul fără apă. „Situația este dificilă”

Data publicării:
tanc in Pokrovsk
Tanc ucrainean în Pokrovsk. Foto: Profimedia
Din articol

Forțele ruse „și-au concentrat toate eforturile în direcția Pokrovsk”, susține purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, potrivit POLITICO. Joi, invadatorii au întrerup alimentarea cu apă a orașului, iar locuitorii au fost îndemnați de autorități să evacueze zona, pentru că „situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”. În acest timp, Moscova își extinde ofensiva în regiunile Donețk și Herson.

Pokrovsk este un oraș cheie pentru logistica armatei ucrainene și se confruntă cu bombardamente intense.

„Ca urmare a ostilităților, activitatea stației modulare de filtrare, datorită căreia Pokrovsk primea apă, a fost oprită”, a declarat joi guvernatorul Donețkului, Vadim Filashkin, într-o declarație. Guvernul nu este în măsură să reia accesul la apă și a îndemnat localnicii să evacueze imediat, a adăugat el.

„Situația este dificilă și nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”.

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au ocupat satul Lisivka și s-au apropiat de Pokrovsk, aflat la aproximativ 10 km distanță. Săptămâna trecută, guvernul ucrainean a oprit trenurile de evacuare din Pokrovsk din cauza riscurilor de securitate, cerându-le locuitorilor să se deplaseze în schimb la aproximativ 110 km spre Pavlograd, un oraș din regiunea Dnipropetrovsk.

profimedia-0905520758
Rachetele lansate de ruși au distrus podul din Pokrovsk și au afectat căile ferate, făcând imposibilă evacuarea cu trenul. Foto: Profimedia

„După cum putem vedea, rușii și-au concentrat toate eforturile în direcția Pokrovsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, pentru POLITICO. „Ei nu au suficiente resurse pentru a desfășura o ofensivă masivă pe mai multe fronturi în același timp, iar acest lucru a fost evident în ultimele luni”, adaugă el. 

Linia frontului din Ucraina se întinde în prezent pe mai mult de 1.000 de kilometri, iar unele unități ale armatei ucrainene de lângă Pokrovsk susțin că au văzut semne de epuizare în rândul forțelor ruse din zonă.

„Există o oarecare liniște, comparativ cu perioada în care aveam 40 de atacuri pe zi. Acum ne confruntăm cu unul sau două atacuri pe zi, cu mai puține echipamente”, a declarat Ivan Sekach, purtătorul de cuvânt al brigăzii 110 a armatei ucrainene.

„În opinia noastră, acest lucru se datorează epuizării inamicului și numărului insuficient de forțe pentru a ne asalta zona”.

Săptămâna aceasta, Rusia a lansat o contraofensivă în regiunea Kursk, controlată de Ucraina.

„Rușii nu au finalizat sarcina de a tăia autostrada strategică Pokrovsk-Kosteantînivka”, a adăugat Sekach. „Deși există o amenințare a dronelor, se poate circula în siguranță. Iar civilii conduc acolo pe riscul lor”.

Atacuri continue

Rusia a continuat să atacat cu rachete și drone asupra mai multor regiuni din Ucraina. 

Joi dimineață, forțele ruse au lansat cinci rachete și 64 de drone spre regiunile ucrainene Cernihiv, Sumî, Kiev, Herson, Zaporojie și Poltava.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 44 de drone, dar niciuna dintre rachete.

Statul Major al Armatei ucrainene a raportat că Rusia a bombardat Ucraina de peste 5.000 de ori în ultimele 24 de ore.

În plus, forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașelor Kurahove și Vuhledar, o fortăreață ucraineană situată la aproximativ 80 km de Pokrovsk pe care aproape au distrus-o, și și-au extins ofensiva în regiunea Donețk. Statul Major a precizat că armata a respins atacurile.

În Zaporojie, la 200 km vest de Pokrovsk, situația rămâne relativ calmă, cu dueluri poziționale de artilerie și lupte cu drone.

Cu toate acestea, trupele ruse au început să sondeze apărarea ucraineană în regiunea Herson, la sud de Marea Neagră, încercând să captureze insulele din râul Nipru, în grupuri mici, folosind bărci și jet ski-uri, a declarat Lykhoviy.

Până în prezent, rușii nu au avut succes, dar continuă să terorizeze civilii din Herson cu drone și bombe planante, a adăugat el.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...