Finlanda începe pregătirea împotriva unor posibile atacuri chimice, biologice sau nucleare ale Rusiei. UE îi dă 242 de milioane de euro

Data publicării:
ușă semnalizată cu un simbol de biohazard
Rezerva va consta din echipamente medicale şi de salvare, precum antidoturi şi detectoare de radiaţii, menite să protejeze personalul din serviciile de urgenţă şi populaţia civilă, a declarat Ministerul de Interne al Finlandei. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Uniunea Europeană a dat Finlandei 242 de milioane de euro pentru a constitui pentru prima dată o aşa-numită „rezervă” împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, pentru utilizare de către toate statele membre, a anunţat, marţi, guvernul finlandez, citat de Reuters.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va consta din echipamente medicale şi de salvare, precum antidoturi şi detectoare de radiaţii, menite să protejeze personalul din serviciile de urgenţă şi populaţia civilă, a declarat Ministerul de Interne al Finlandei.

Finlanda are o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că escaladarea războiului din Ucraina ar putea duce la folosirea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

„Stocurile care urmează să fie constituite în Finlanda vor îmbunătăţi pregătirea strategică a Uniunii Europene pentru a răspunde la diferite tipuri de ameninţări, în special în nordul Europei şi regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul de interne finlandez Krista Mikkonen într-un comunicat.

Începând din 2024, din această rezervă se vor putea expedia provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea ofertei de asistenţă, se adaugă în comunicat.

Finlanda a păstrat rezerve naţionale extinse de produse esenţiale, precum cereale, combustibili şi medicamente, timp de decenii după pierderea a în jur de 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, după ce s-a luptat împotriva unei tentative de invazie a sovieticilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...