Finlanda ia în considerare reintroducerea stocurilor de mine antipersonal, în ciuda faptului că e parte a convenției care le interzice

Data publicării:
mina antipersonal profimedia-0936623616
Minele antipersonal sunt interzise prin convenția de la Ottawa, dar SUA și Rusia nu sunt semnatare ale tratatului. Foto: Profimedia

Finlanda ia în considerare reintroducerea stocurilor de mine terestre în armamentul său, în ciuda Convenţiei de la Ottawa care interzice aceste dispozitive explozive în majoritatea ţărilor, au declarat joi autorităţile.

Forţele de apărare finlandeze evaluează încă din această vară dacă minele antipersonal sunt necesare în Finlanda, a precizat Ministerul Apărării pentru AFP, preluată de Agerpres.

„Această analiză este motivată de lecţiile învăţate din războiul din Ucraina şi de deteriorarea situaţiei de securitate”, a precizat ministerul, adăugând că anul viitor va fi publicat un raport pe această temă.

Finlanda a semnat Convenţia de la Ottawa în 2012, dar consideră că situaţia de securitate nu mai este aceeaşi astăzi. De atunci, Helsinki a distrus toate minele de pe teritoriul său, un milion de unităţi.

Această ţară nordică, ce împarte o graniţă de 1.340 de kilometri cu Rusia, a renunţat la decenii de nealiniere militară şi a aderat la NATO după invazia rusă din Ucraina în februarie 2022.

O „discuţie serioasă despre mine” antipersonal este în desfăşurare în Finlanda, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo în faţa colegilor săi din ţările nordice şi baltice la o conferinţă de presă în Suedia.

Prim-ministrul estonian Kristen Michal a declarat cu aceeaşi ocazie că ţara sa „urmează exemplul finlandez”.

„Suntem membri ai Convenţiei de la Ottawa, aşa că explorăm diferite opţiuni şi noi tehnologii”, a spus Michal.

Tratatul, semnat în 1997, este subiectul unei conferinţe internaţionale la Siem Reap, în Cambodgia, care are loc o dată la cinci ani. Conferinţa, care se încheie vineri, îşi propune să evalueze progresele către o lume fără mine antipersonal.

Summitul s-a deschis luni, la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat că va furniza mine Kievului pentru a încetini înaintarea trupelor ruse în estul Ucrainei.

Un număr de 164 de ţări şi teritorii recunosc Tratatul de la Ottawa, inclusiv Ucraina, dar nu şi Statele Unite și Rusia. Documentul le interzice părţilor semnatare să achiziţioneze, să producă, să stocheze şi să utilizeze mine antipersonal.

Kievul acuză Moscova că desfăşoară „activităţi de genocid” folosind mine antipersonal în Ucraina.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri