Finlanda adoptă o lege pentru a-i bloca pe migranții care trec granița din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Stop signs at border zone on the Finland side of the Finland-Russia border in Uukuniemi in Eastern Finland
Parlamentul finlandez a adoptat vineri o lege care acordă grănicerilor puterea de a bloca solicitanții de azil care trec din Rusia. Sursa Foto: Profimedia

Parlamentul finlandez a adoptat vineri o lege care acordă grănicerilor puterea de a bloca solicitanții de azil care trec frontiera din Rusia. Finlanda acuză autoritățile de la Kremlin că încurajează zeci de migranți din țări precum Siria și Somalia să treacă granița, o afirmație pe care rușii o neagă vehement, potrivit CNN

Guvernul de dreapta al prim-ministrului Petteri Orpo a declarat că proiectul de lege este vital pentru a opri viitoarele sosiri, în ciuda faptului că legea este în contradicție cu angajamentele internaționale ale Finlandei privind drepturile omului. Finlanda are cea mai mare graniță europeană cu Rusia. 

„Acesta este un mesaj puternic pentru Rusia, un mesaj puternic pentru aliații noștri, că Finlanda are grijă de propria sa securitate, noi avem grijă de securitatea graniței UE”, a declarat Orpo într-o conferință de presă după vot. 

Finlanda a închis graniţa cu Rusia în decembrie 

Poliția de frontieră finlandeză a emis o declarație după votul parlamentului în care a afirmat că o persoană a trecut ilegal frontiera joi și, atunci când a fost prinsă de un polițist de frontieră, a cerut azil. Finlanda și-a închis granițele terestre cu Rusia la sfârșitul anului trecut. Ministrul de Interne Mari Rantanen a declarat în conferința de presă de după adoptarea proiectului de lege că nu a fost luată nicio decizie cu privire la momentul redeschiderii punctelor de trecere a frontierei cu Rusia.

Proiectul de lege finlandez a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, 31 împotrivă și o abținere. Pentru a fi aprobată, propunerea avea nevoie de o majoritate de două treimi din voturile acordate în parlamentul cu 200 de locuri.

Premierul țării, Petteri Orpo le-a spus migranților care se gândeau să vină în Europa prin Rusia să nu se îmbarce în călătorie.

„Nu mergeți cu contrabandiștii. Finlanda are grijă de granițele sale. Accesul la frontiere orchestrat de Rusia nu va duce la accesul în Finlanda”, a spus el în conferința de presă. 

Peste 1.300 de solicitanți de azil au trecut din Rusia din vara trecută, dar nu au existat noi sosiri din martie până joi.

Autoritățile finlandeze cred că Moscova promovează trecerile migranților ilegali ca răzbunare pentru aderarea Finlandei la NATO, care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei. Finlanda nu este singura țară care a luat măsuri radicale împotriva migranților. Tări precum Lituania și Polonia au adoptat măsuri similare. 

Editor : Andreea Burghelea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale