Financial Times: Rusia și Ucraina au redactat un tratat de pace în 15 puncte pentru încheierea războiului

Data actualizării: Data publicării:
Negociatori dau mâna
Imagine de la a doua rundă de negocieri între delegaţia rusă şi cea ucraineană. Foto: Profimedia Images

După trei săptămâni de război, au început să apară semnale atât din partea Kievului, cât și a Moscovei că ar fi dispuse să ajungă la un compromis cu privire la statutul Ucrainei în relație cu NATO, ceea ce oferă o șansă de a se ajunge la un consens între cele două părți și ca Rusia să își oprească asaltul asupra teritoriului ucrainean.

Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times, citând trei surse apropiate de discuții.

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au declarat sursele cotidianului economic britanic. 

„Este prea devreme să dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina”, a declarat însă miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Psekov, potrivit agenției de presă rusă RIA, într-un răspuns la informațiile publicte în Finacial Times. 

Mihailo Podoliak a declarat miercuri pentru Financial Times că orice înțelegere ar implica faptul ca „trupele ruse să părăsească teritoriul Ucrainei”.

Financial Times mai amintește că un acord din 1994 care susținea securitatea ucraineană a eșuat pentru a preveni agresiunea rusă împotriva vecinului său.

Un raport al publicației despre planul de pace între Moscova și Kiev arată doar „solicitările părții ruse”, a spus negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are propriile solicitări în negocierile cu Rusia.

Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a adăugat el.

Negocierile devin mai realiste și la orizont a apărut speranța unui compromis

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că negocierile au devenit „mai realiste”, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus miercuri dimineață că există „speranțe privind un compromis”. 

Kremlinul a spus că părțile discută despre un statut al Ucrainei similar cu cel al Austriei sau Suediei, ambele membre ale Uniunii Europene care se află în afara alianței militare NATO.

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut „garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac" avansat de Moscova.

Cu toate că războiul continuă și civilii ucraineni rămân prinși în orașele bombardate de ruși, semnele unui posibil compromis au mai liniștit puțin piețele financiare. Acțiunile din Germania, cea mai mare piață pentru livrările de gaze rusești, au crescut cu 3,4%, notează Reuters.

La trei săptămâni de la invazie, trupele ruse au fost oprite la porțile Kievului, după ce au suferit pierderi grele și nu au reușit să cucerească niciunul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un război pe care Moscova a crezut că îl poate câștiga în câteva zile, potrivit oficialilor occidentali.

Ucrainenii și-au exprimat săptămâna aceasta speranța că războiul s-ar putea încheia mai devreme decât ar fi fost de așteptat. Discuțiile urmau să fie reluate miercuri în formatul de video conferință pentru a treia zi consecutiv – prima dată când negocierile au durat mai multe de o singură zi.

„Întâlnirile continuă și sunt informat că pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a spus Zelenski într-un mesaj video din noaptea trecută.

Mai târziu, miercuri, Zelenski a spus că ucrainenii trebuie să lupte pentru „apărarea statului nostru, a vieții noastre ucrainene”, dar a spus și că este nevoie de negocieri prin care să se obțină „o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care vor funcționa”.

Citește și: Serghei Lavrov: O întâlnire Putin - Zelenski va avea loc doar pentru parafarea unui acord negociat

Ucraina pare să fi renunțat la aderarea la NATO

Zelenski a spus marți că Ucraina ar putea accepta garanții internaționale de securitate care să nu includă obiectivul de a adera la NATO, o schimbare de retorică semnificativă din partea Kievului.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat președintele ucrainean. 

Menținerea Ucrainei în afara alianței occidentale a fost una dintre principalele cereri ale Rusiei în lunile dinainte de declanșarea a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” de dezarmare și „de-nazificare” a Ucrainei.

„Negocierile nu sunt ușoare din motive evidente”, a declarat Lavrov din Rusia pentru RBC News. „Dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță de a ajunge la un compromis”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova. 

Ambele părți au fost foarte vagi cu privire la ceea ce ar presupune un compromis. Vladimir Medinski, negociatorul principal al Rusiei, a declarat pentru televiziunea de stat că „Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că această idee „este o variantă care se discută în prezent și care ar putea fi într-adevăr privită ca un compromis”.

Austria și Suedia au armate mici echipate pentru a coopera cu NATO. Ele sunt cele mai mari state membre UE care nu fac parte din NATO, printre care se mai numără și Finlanda, vecina Rusiei al cărei statut neutru din perioada Războiului Rece a fost respins ca model de urmat de Kiev din cauză că nu oferă suficientă protecție.

Citește și: Boris Johnson: Nu este nicio șansă ca Ucraina să intre în NATO în viitorul apropiat

Discuții despre modelul „Austria și Suedia” 

Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, a descris modelul urmat de Austria și Suedia drept „un acord rigid cu un număr de state garant care își asumă obligații legale clare pentru a preveni în mod activ atacurile”. Rezistența fermă a Ucrainei pe câmpul de luptă și sancțiunile occidentale, care au izolat Rusia de economia mondială, au ridicat speranța Kievului că Moscova va face concesii.

Deși Rusia a cerut de mult timp ca Ucraina să nu fie primită în NATO, Kievul și aliații săi au spus că adevăratul scop al Moscovei este de a răsturna liderii pro-occidentali aleși în mod democratic, ai unei țări pe care Putin o consideră un stat artificial.

Podoliak a declarat marți noaptea după încheierea negocierilor că încă există contradicții fundamentale dar „cu siguranță există loc de compromis”.

Însă, oficialul ucrainean a scris pe twitter înainte de discuțiile de miercuri că contraofensivele militare ucrainene „au schimbat radical dispozițiile părților”.

Marea Britanie a declarat că forțele ruse au rămas blocate pe drumuri, se zbat să facă față terenului ucrainean și suferă din cauza că nu au reușit să pună stăpânire pe spațiului aerian ucrainean. „Tacticile forțelor armate ucrainene au exploatat cu pricepere lipsa de manevră a Rusiei, frustrând avansul Rusiei și provocând pierderi grele forțelor invadatoare”, se arată în comunicatul guvernului de la Londra. 

3 milioane de oameni au fugit din calea războiului 

Cea mai mare invazie a unui stat european de după al Doilea Război Mondial a distrus mai multe orașe ucrainene și a forțat 3 milioane de oameni să fugă în străinătate pentru a scăpa de război.

Străzile capitalei Kiev au fost în mare parte goale miercuri, după ce autoritățile le-au interzis oamenilor să iasă din case pe timp de noapte. Mai multe clădiri dintr-o zonă rezidențială au fost grav avariate după ce o posibilă rachetă rusă a fost doborâtă la primele ore ale zilei de miercuri, potrivit locuitorilor și a membrilor echipajelor de salvare.

„Ocupanții nu au avut succes astăzi, deși și-au aruncat mii de oameni în luptă, în nord, în est, în sudul statului nostru. Inamicul a pierdut echipament și încă niște sute de soldați. O mulțime de recruți ruși morți și zeci de ofițeri”, a spus Zelenski.

Ucraina a declarat că aproximativ 20.000 de oameni au scăpat din orașul-port Mariupol, dar sute de mii rămân prinși în bombardamente fără acces la căldură, electricitate și apă.

Atât oficialii ruși cât și cei ucraineni au declarat că discuțiile de miercuri dintre cele două echipe de negociere au făcut progrese în ceea ce privește fixarea termenilor unui acord.

Cu toate acestea, guvernul de la Kiev rămâne sceptic cu privire la intenția președintelui Vladimir Putin de a accepta pacea și se teme că progresul ultimelor discuții dintre cele două delegații ar putea fi o iluzie, un mijloc al Moscovei de a câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și, implicit, pentru a relua ofensiva.

Citește și: Volodimir Zelenski a fost aplaudat în Congresul SUA după ce a cerut ajutor pentru Ucraina: Aduceți-vă aminte de Pearl Harbor!

 

Editor : Marco Badea | Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Panică la un spectacol de circ în Italia: leii si tigrii din arenă s-au răzvrătit, iar oamenii au...
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Imagine rară cu celebrul artist, la un an de...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Misterioșii regi ai dacilor. Cine au fost căpeteniile care au răspândit faima de temut a războinicilor...
Newsweek
OFICIAL Casa de Pensii recunoaște că va livra pensiile în ianuarie cu 7 zile întârziere. De ce?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
„Crăciunița” Goldie Hawn și zâmbetul ei inconfundabil, în Aspen. Actrița și Kurt Russell au ales și în 2024...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...