Filmul tragediei de la liceul din Georgia. Mama suspectului a sunat la școală chiar înainte de atac

Data publicării:
bgfbsgbsgrbhgr
Șirul tragediei de la liceul din Georgia. Foto: X

Mama presupusului atacator de la liceul Apalachee din Georgia le-a spus membrilor familiei că a sunat la școală în dimineață atacului și a avertizat referitor la o „urgență extremă” care îl implică pe fiul ei, potrivit News.ro, care citează The Washington.

Relatarea este susținută de un jurnal de apeluri din planul de telefonie comun al familiei, care arată un apel de 10 de minute de pe telefonul mamei către școală începând cu ora 09:50, cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca martorii să spună că atacatorul a deschis focul, potrivit sursei citate.

„Eu am fost cea care a anunţat consilierul şcolar de la liceu(...) Le-am spus că este o urgență extremă și că trebuie să meargă imediat să-l găsească pentru a-l verifica”, i-a trimis Marcee Gray un mesaj surorii sale după împușcăturile din 4 septembrie, arată o captură de ecran cu schimbul de mesaje dintre acestea.

Consilierul școlar i-a spus mamei atacatorului că fiul ei vorbise despre împușcături la școală chiar în acea dimineață, potrivit surorii lui Gray, care a povestit pentru „The Washington Post” discuțiile din familie despre evenimentul de la școală.

Potrivit sursei citate, în același timp, un administrator al școlii a mers la ora de matematică a atacatorului, potrivit unei eleve din clasă cu acesta. Aceasta a declarat că părea să existe o confuzie legată de un alt elev din școală, cu un nume similar cu cel al atacatorului. Niciunul dintre cei doi nu se afla în sală, iar administratorul a plecat cu un rucsac care aparținea elevului cu nume similar, a explicat eleva.

După acest șir de evenimente au început să se audă și împușcăturile, arată sursa citată.

Școala, înștiințată de mamă

Apelurile telefonice, mesajele și interviurile cu membrii familiei sunt indicii puternice că oficialii de la liceul Apalachee au fost înștiințați cu privire la îngrijorările legate de suspect în dimineața atacului, existând posibilitatea ca aceștia să îl fi căutat chiar cu câteva minute înainte ca acesta să ucidă patru persoane și să rănească alte nouă, potrivit News.ro, care citează The Washington Post.

De asemenea, mesajele arată că școala și famișia au fost în contact referitor la starea psihică a suspectului cu o săptămână înainte de atac. Mătușa acestuia i-a spus unei rude că adolescentul avea în acel moment „gânduri criminale și suicidale”.

Suspectul în acest caz, Colt Gray, în vârstă de 14 ani, este acuzat ca adult de patru capate de acuzare pentru omor calificat. Acesta a apărut vineri în fața instanței, însă nu a pledat vinovat sau nevinovat.

Mătușa suspectului a mai declarat pentru „The Washington Post” că nepotul ei petrecuse luni întregi „implorând” ajutor psihic, după ce „adulții din jurul său îl dezamagiseră”.

Sursa citată arată că apelurile și mesajele oferite publicației americane au fost date de către mătușa suspectului, Annie Brown, care a declarat că administrează planul de telefonie mobilă a familiei.

Probleme în familie

În luna decembrie, mama suspectului a pledat vinovată pentru o acuzație de violență în familie și a primit o decizie de contact limitat cu Colin Gray, soțul și tatăl suspectului, potrivit unor înregistrăzi judiciare. Mai mult decât atât, în anul 2022, soții Gray au fost evacuați din locuința lor, potrivit unor înregistrări ale poliției.

De asemenea, familia suspectului a avut contacte cu agenția de protecție a copilului din Georgia, potrivit autorităților, arată News.ro.

În luna mai a anului 2023, polițiștii locali l-au contactat pe suspectul atacului de la liceul Apalachee după ce au primit un pont de la FBI referitor la amenințări în mediul online de a comite un atac armat la școală. La acea vreme adolescentul a negat că ar fi făcut astfel de amenințări. De asemenea, atunci tatăl suspectului a declarat că avea puști de vânătoare în casă, însă a precizat că fiul său avea voie să le folosească doar sub supraveghere.

În prezent, Colin Gray, tatăl suspectului, este acuzat de omor de gradul doi și de omor involuntar și cruzime față de copii. Autoritățile susțin că acesta i-a permis cu bună-știință fiului său să aibă armă.

Ședințe de terapie

Cu o săptămână înainte de atac, bunica suspectului s-a întâlnit cu un consilier școlar pentru a-i cere ajutor, potrivit News.ro, care citează The Washington Post.

„Începe cu terapeutul mâine”; arată un mesaj al bunicii către mătușa suspectului. Însă nu se știe cu exactitate dacă adolescentul a participat la ședința de terapie.

Un mesaj din data de 29 august trimis unui membru al familiei arată că mătușa suspectului avea speranțe cu privire la planului pe care familia le-a făcut cu terapeutul școlar.

De asemenea, mătușa acestuia și-a făcut griji cu privire la armele din casă: „A avut gânduri criminale şi sinucigaşe, nu ar trebui să aibă o armă şi ar fi trebuit să fie la TERAPIE cu luni în urmă”.

Mama dă vina pe școală

Mama suspectului s-a arătat frustrată pe faptul că școală nu a prevenit tragedia, potrivit unor mesaje. Aceasta susține că timpul între momentul în care l-a avertizat pe consilierul școlar și primele focuri de armă a fost „suficient de lung pentru ca ei să intervină, așa că sunt curioasă să știu ce s-a întâmplat în acest timp.

O colegă de clasă a suspectului a declarat că se afla în sală de clasă, puțin după ora 10:00, când un administrator școlar a venit să îl căute pe Colt Gray, nu suspectul în acest caz, ci un elev cu un nume similar.

Potrivit News.ro, care citează The Washington Post, nu este clar motivul care a determinat vizita în sală de clasă și dacă apelul mamei suspectului a jucat un rol.

Elevul căutat de administatorul școlar se afla la baie în acel moment, iar administratorul a plecat din sala de clasă cu rucsacul acestuia.

Tragedia, la câteva minute după

La scurt timp, elevul cu nume similar s-a întors în sala de clasă, cu ghiozdanul în mână, potrivit colegei de clasă. Acesta i-a spus că un adult pe coridor l-a întrebat despre profesorul de la prima oră şi el credea că acel adult îl căuta pe Colt Gray.

La scurt timp, o voce prin interfon i-a cerut profesoarei de la clasă să își verifice e-mailul.Profesoara a mers la computerul ei, apoi a continuat să se ocupe de problemele de algebră. Câteva momente mai târziu, Colt Gray s-a apropiat de clasă, iar profesoara a spus la interfon: „Oh, este aici”, îşi aminteşte colega de clasă.

Un alt elev era pe punctul de a deschide uşa sălii de clasă pentru a-l lăsa să intre pe Colt, însă a observat că avea o armă în mână şi s-a dat înapoi a povestit colega de clasă. Uşa era încuiată, iar adolescentul înarmat nu a putut intra în clasă. La câteva secunde după, Sayarat, colega de clasă a suspectului, a auzit primele împuşcături.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu