Despăgubiri de trei ori mai mici pentru fermierii care au avut culturile calamitate din cauza secetei. Este vorba despre cei care au plantat porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Dacă inițial li s-au promis 1.000 de lei pe hectar, acum au fost anunțate sume între 100 și 335 de lei, în funcție de suprafața calamitată.
Aproape 150.000 de fermieri așteaptă despăgubirile de la Guvern pentru culturile din primăvara trecută.
Daniel Ciuhureanu, fermier: „Pe lângă faptul că sunt extrem, extrem de puțini și nici nu vin la timp, sumele astea sunt ridicole și vor contribui la închiderea unei bune părți din fermele afectate de secetă.”
Cătălin Ionescu lucrează 900 de hectare de teren agricol în judetul Galaţi. În 2022 tot porumbul cultivat a fost distrus de secetă, iar floarea soarelui a fost calamitată în proporție de 60%.
Cătălin Ionescu, fermier: „E o suprafața destul de mare ca unui fermier să-i dea calculele financiare peste cap și banii... discuțiile care au fost s-a pornit de la 1.000 de lei pe ha, la un procent de 100% afectare, ar fi fost puțin, dacă am ajuns la 300 deja e și mai puțin”.
Fermierii au cerut bani de despăgubiri încă din luna mai, pentru că aveau nevoie de resurse financiare necesare lucrărilor agricole din acest an. Chiar dacă anul acesta a fost o primăvară cu ploi, sunt zone unde deficitul de apă din sol este în continuare mare.
În Galaţi, seceta a distrus 130.000 de hectare cultivate.
Nelu Costea, director la Direcția Agricolă Galați: „Să se închidă această procedură, sumele chiar dacă sunt mici sunt extrem de necesare dezvoltării și supraviețuirii fermierilor în această perioadă grea”
În România, anul trecut au fost afectate de secetă peste 1 milion de hectare de culturi, dintre care cea mai mare suprafață a fost cu porumb: peste 700.000 de hectare.
Editor : G.M.