Live Text Ucraina cere o misiune internațională care să observe barajul Kahovka, pe care Rusia vrea să-l arunce în aer

Data actualizării: Data publicării:
bombardament în zaporojie
Rușii au lovit Zaporojie cu zece rachete S-300, FOTO: Profimedia Images

Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, al doilea ca mărime din Ucraina, care s-au soldat cu cel puţin şase răniţi, şi în Zaporojie(sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară. Armata Ucrainei transmite că până la 2.000 Noide noi recruți trimiși de Moscova să lupte au ajuns în regiunea Herson pentru a întări unitățile de pe linia frontului de sud. Institutul pentru Studiul Războiului transmite că rușii se pregătesc pentru o retragere mai organizată a oamenilor și echipamentului militar de pe malul vestic al râului Nipru.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski acuză Rusia că întârzie în mod deliberat trecerea navelor cu cereale ucrainene

ACTUALIZARE 23:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie "în mod deliberat" trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Potrivit preşedintelui ucrainean, China, Egiptul, Bangladesh-ul, Indonezia, Irakul, Libanul sau ţările din Maghreb se află printre statele afectate de aceste întârzieri care afectează "aproximativ trei milioane de tone de alimente".

Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia.

Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni. Acotdul ar urma să fie prelungit în noiembrie, iar Moscova încearcă să obțină noi avantaje pentru sine, amenințând că nu-l mai reînnoiește.

Ucraina cere o misiune internațională de observare la barajul Kahovka

ACTUALIZARE 20:49 Ucraina a cerut, vineri, o misiune internaţională de observare la barajul de la Kahovka, după ce a acuzat Rusia că a minat acest obiectiv din regiunea ocupată Herson.

„Facem apel la ONU, la UE şi la alte organizaţii să creeze o misiune internaţională de observare la Kahovka. Experţi internaţionali ar trebui să sosească imediat, alături de personal ucrainean”, a spus premierul Denis Şmigal într-o şedinţă de guvern. El a afirmat că aruncarea în aer a barajului ar putea face mii de victime şi ar inunda zeci de localităţi.

Joi seara, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susţinut că ruşii au amplasat explozibili la baraj şi a avertizat că distrugerea acestuia ar face să dispară pur şi simplu canalul din nordul Crimeei, ceea ce ar fi „o catastrofă la scară mare”. În zona de inundare rapidă se află peste 80 de localităţi, inclusiv oraşul Herson, a arătat el în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Ocupanții ruși din Herson au negat că barajul ar fi minat şi l-au acuzat pe Zelenski că minte.

Barajul este construit pe râul Nipru, pentru hidrocentrala de la Kahovka. Linia frontului între forţele ucrainene aflate în contraofensivă şi cele ruse care ocupă regiunea se află acum la circa 40 de kilometri.

Ucraina le cere bielorușilor să nu participe la război

ACTUALIZARE 16:06 Armata ucraineană s-a adresat direct într-un comunicat poporului Republicii Belarus, aliată a Rusiei, cerându-i să nu participe la "războiul murdar" împotriva Ucrainei, informează dpa.

Dat publicităţii vineri la Kiev, comunicatul îndeamnă "toţi cetăţenii din Belarus să nu se supună ordinelor conducerii lor de a intra în război împotriva Ucrainei".

Minskul caută să atragă poporul belarus în acest "război murdar", se spune în comunicatul armatei ucrainene, care îi îndeamnă pe belaruşi să "facă alegerea corectă" şi să stea departe de acest război.

Însă, dacă Belarus va participa direct la război, "noi vom răspunde", a atenţionat armata Ucrainei.

Recenta desfăşurare de către Rusia a mii de soldaţi şi sute de vehicule blindate în Belarusul vecin a alimentat noi temeri în Ucraina că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea lansa un nou front în războiul său împotriva Ucrainei.

În februarie, forţele ruse au pătruns în nordul Ucrainei dinspre oraşul Gomel din sudul Republicii Belarus, nu departe de Kiev. În prezent, observatori constată o activitate militară sporită în această zonă.

Întreruperi ale furnizării electricității la Kiev și în alte regiuni

ACTUALIZARE 15:10 Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a anunţat vineri că va impune restricţii şi opriri „controlate şi temporare” ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev, în urma bombardamentelor continue ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Din cauza creşterii puternice a consumului de electricitate, conducerea Ukrenergo se vede obligată să introducă restricţii controlate temporare pentru consumul de energie electrică în regiunile Kiev şi capitala sa (Kiev), Cernigov, Cerkasî, Jitomir”, precizează compania citată.

„Aceasta va ajuta la reducerea sarcinii reţelei electrice şi le va da lucrătorilor la instalaţii timp să repare echipamentele avariate de atacurile teroriste”, explică Ukrenergo, cu referire la bombardamentele ruseşti efectuate cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Operatorul ucrainean le ceruse deja zilele trecute cetăţenilor să ia măsuri pentru a economisi curentul electric în întreaga ţară, mai ales la orele de vârf.

Erdogan spune că Putin este „mai deschis la negocieri” decât în trecut

ACTUALIZARE 15:00 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan le-a declarat reporterilor care îl însoțeau într-o călătorie în Azerbaidjan că „Putin este mult mai moale și mai deschis la negocieri” decât în trecut, potrivit Sky News.

Erdogan a făcut încercări repetate de a se prezenta ca un mediator în eforturile de a obține un fel de acord de pace între Rusia și Ucraina.

Într-o discuție cu reporterii în avionul său care se întorcea dintr-o călătorie în Azerbaidjan, liderul turc a sugerat că disponibilitatea omologului său rus de a se angaja substanțial în astfel de discuții s-ar fi schimbat recent.

Insistând că își păstrează speranța că se poate ajunge la un acord, Erdogan a spus: „Am văzut că Putin este mult mai moale și mai deschis la negocieri pe această temă decât în trecut”.

Aproape 150 de cadavre, descoperite într-o groapă comună din Liman

ACTUALIZARE 12.50 Poliţia ucraineană a încheiat lucrările de exhumare a cadavrelor dintr-o groapă comună descoperită în Liman, în regiunea Doneţk (est), după ce oraşul a fost eliberat din mâinile trupelor ruse, relatează EFE vineri, potrivit Agerpres.

Aceasta este, potrivit poliţiei, cea mai mare groapă comună descoperită în acest oraş eliberat de ucraineni după ocuparea sa de forţele ruse şi care se află într-una din cele patru regiuni pe care Moscova le-a anexat recent.

Au fost găsite în total 111 corpuri de civili şi 35 aparţinând unor militari ucraineni, a precizat într-un comunicat departamentul principal din regiunea Doneţk al poliţiei naţionale ucrainene, citat de agenţia de presă Ukrinform.

"Poliţia şi-a încheiat activităţile de investigare la un cimitir din Liman, unde au fost descoperite două locuri de înmormântare în masă după ce oraşul a fost eliberat de agresorul rus", se menţionează în comunicat.

"Civilii au fost îngropaţi într-un loc, iar apărătorii ucraineni - separat. Morţii au fost îngropaţi în tranşee", potrivit poliţiei ucrainene.

Totodată, reprezentanţii autorităţilor precizează că "unele morminte sunt fără nume".

Alte 25 de locuri de înmormântare au fost descoperite în Liman, unde echipe de anchetă cercetează în prezent, conform poliţiei.

"În general, în zonele eliberate din regiunea Doneţk au fost detectate 58 de situri de înmormântare în masă. Poliţia primeşte zilnic din ce în ce mai multe sesizări de la locuitorii din zonă despre existenţa unor noi morminte. Dar la unele din ele este imposibil de ajuns din cauza ostilităţilor intense din teren", explică reprezentanţii forţelor de ordine.

Până în prezent, un total de 166 de cadavre au fost exhumate în nordul regiunii Doneţk, în zonele pe care ucrainenii le-au preluat sub controlul lor.

Printre victimele civile figurează 85 de bărbaţi, 66 de femei, cinci băieţi mici şi zece cadavre al căror sex nu a fost încă identificat.

Potrivit informaţiilor preliminare, majoritatea victimelor au murit din cauza rănilor provocate de schije şi din cauze naturale. Dar unele dintre cadavre prezentau semne de moarte violentă.

Anchetatorii ucraineni au anunţat că numărul soldaţilor care au fost executaţi de militarii ruşi va fi confirmat imediat ce toate expertizele vor fi finalizate.

Doneţk, alături de Lugansk, în est, şi Zaporojie şi Herson, în sud -toate anexate de Rusia - constituie locul unde s-au concentrat luptele între ucraineni şi ruşi în ultimele săptămâni şi unde, potrivit Kievului, forţele ucrainene au recucerit segmente importante de teritoriu.

Rusia a lansat noi atacuri la Harkov şi Zaporojie

ACTUALIZARE 12.45 Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, al doilea ca mărime din Ucraina, care s-au soldat cu cel puţin şase răniţi, şi în Zaporojie(sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară, aflată sub controlul Moscovei, relatează EFE, citată de Agerpres.

Oleg Sinegubov, şeful administraţiei regionale din Harkov, a anunţat vineri pe contul său Telegram că autorităţile îi îndeamnă pe cetăţenii oraşului, aproape de linia frontului şi unul dintre cele mai grav afectate de bombardamentele ruseşti de la începutul războiului, să rămână în adăposturi.

"Locuitori ai Harkovului, rămâneţi în adăposturi! Ocupanţii ruşi atacă centrul regional", a transmis Sinegubov.

La rândul său, primarul din Harkov, Igor Terehov, a indicat pe contul său de socializare că mai multe explozii s-au auzit în oraş, vorbind despre un atac aerian.

Atacuri aeriene ruseşti au avut loc vineri dimineaţă şi în alte zone ale regiunii Harkov, precum şi în alte zone din Ucraina.

"Lovituri asupra unei întreprinderi din Harkov. Conform informaţiilor preliminare, au fost lovite o clădire administrativă şi o unitate de producţie. Există distrugeri", a indicat primarul în postarea sa pe Telegram.

În urma atacurilor ruseşti de dimineaţă, cinci persoane au fost rănite, a indicat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, dar alte surse consemnează şase răniţi.

Separat, Oleg Staruh, şeful administraţiei regionale ucrainene din Zaporojie (sud), a anunţat pe contul său de Telegram că şi oraşul Zaporojie - centrul administrativ al regiunii omonime - a fost ţinta "atacurilor invadatorilor ruşi" vineri dimineaţă.

Aceste atacuri au fost efectuate cu rachete S-300, provocând rănirea a trei persoane şi avarierea unei clădiri rezidenţiale, a unei şcoli şi a unor infrastructuri critice, a precizat Staruh.

În această clădire de locuit cu mai multe etaje, sistemul de gaz a fost avariat, a izbucnit un incendiu, iar o parte din structură a fost distrusă, a indicat acesta, adăugând că şi şcoala a fost avariată.

Potrivit lui Staruh, este posibil să existe fragmente de rachete în oraş ca urmare a atacului rusesc. "Nu atingeţi, nu va apropiaţi, nu faceţi fotografii. Aceste elemente de muniţie sunt explozive", a avertizat el.

Moment hilar la o televiziune în Rusia. Un analist recunoaște că dronele din Ucraina sunt iraniene, fără să știe că microfonul e pornit

ACTUALIZARE 10:46 Un analist rus, membru într-un consiliu al Ministerului Apărării de la Moscova, invitat la o emisiune la televiziunea de stat, a recunoscut - fără să știe că microfonul este pornit - că dronele pe care Rusia le folosește în Ucraina sunt iraniene, dar autoritățile nu recunosc. Moderatoarea a încercat să-i atragă discret atenția.

Secvența a apărut pe contul de Twitter Wartranslated, unde sunt postate înregistrări din Rusia, traduse pentru vorbitorii de limbă engleză.

Analistul militar Ruslan Puhov a fost invitat la televiziunea de stat din Rusia să vorbească despre schimbarea piețelor globale. Crezând că interviu nu a început încă, el a adus în discuție subiectul dronelor iraniene, cerându-le moderatorilor să nu spună că sunt iraniene, pentru că autoritățile nu recunosc, potrivit Wartranslated.

Putin și-a epuizat deja în Ucraina o treime din arsenalul de rachete moderne, capabile să poarte încărcătură nucleară

ACTUALIZARE 10:40 Armata lui Vladimir Putin a epuizat până acum în Ucraina aproape o treime din rachetele sale moderne capabile să poarte inclusiv încărcături nucleare tactice, conform ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Demilitarizarea Rusiei. Prin folosirea a sute de rachete de mare precizie împotriva țintelor civile din Ucraina, agresorul își reduce capacitatea de a lovi ținte militare. De aici se desprind două concluzii: înfrângerea militară a Rusiei e inevitabilă și Rusia e un stat terorist”, a declarat Reznikov într-o postare publicată zilele trecute pe contul său de Twitter.

Postarea a fost însoțită de un infografic care arată exact câte astfel de rachete moderne, care pot avea și încărcătură nucleară, au fost până acum trase de armata rusă.

O instanţă din Rusia a decis arestarea Marinei Ovsiannikova. Jurnalista a fugit în Europa

ACTUALIZARE 10:30 O instanţă din Rusia a dispus, joi, arestarea jurnalistei Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la televiziunea rusă față de războiul din Ucraina, „pentru o lună și 29 de zile”, potrivit agenției de presă rusă Interfax, citată de Reuters. Jurnalista a fugit din țară și se află în Europa.

Ovsiannikova se află în prezent sub protecția unei țări europene, după ce a fugit din arestul la domiciliu, a anunțat luni avocatul acesteia.

„În ceea ce o priveşte pe Ovsiannikova, instanţa a decis ca ea să fie reținută pentru o lună şi 29 de zile, de la momentul în care acuzata este extrădată în Federaţia Rusă sau din momentul arestării ei în Federaţia Rusă”, au declarat oficiali ai instanţei, citaţi de Interfax.

Lukașenko le spune belarușilor să i se supună „dacă vor să trăiască liniştiţi”: „Nu vreau să vă sperii”

ACTUALIZARE 10:20 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, le-a cerut joi belaruşilor să i se supună „dacă vor să trăiască liniştiţi”, în contextul în care ţara s-ar putea vedea implicată în aşa-numita „operaţiune militară specială” a Rusiei în Ucraina.

„Dacă vor ca totul să fie liniştit, dacă vor să facă baie şi să le facă baie copiiilor lor cu apă caldă, dacă vor să aibă căldură în case, să aibă gaz, combustibil, să aibă ce mânca şi cu ce să se îmbrace, atunci să strângă din dinţi şi să facă ce le spun eu”, a declarat Lukaşenko într-o reuniune cu guvernul, potrivit agenţiei de stat BELTA, informează EFE și Agerpres. 

profimedia-lukasenko
Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Explozii în Harkov

ACTUALIZARE 09:20 O serie de explozii au fost raportate în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei.

Primarul din Harkov, Irgor Terehov, a transmis că numeroase explozii au fost auzite în oraș devreme vineri dimineața.

„O serie de explozii în Harkov. Fiți extrem de atenți”, a scris pe Telegram acesta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata Ucrainei: Rusia a trimis până la 2.000 de noi recruți în Regiunea Herson

ACTUALIZARE 08:45 Statul Major al Ucrainei raportează vineri că până la 2.000 de soldați ruși mobilizați au ajuns în Regiunea ocupată Herson pentru a înlocui pierderile și a întări unitățile de pe linia frontului de sud.

În ultimele 24 de ore, forțele Moscovei au lansat cel puțin trei rachete și 24 de raiduri aeriene și au bombardat cel puțin 15 așezări folosind lansatoare de rachete multiple.

Printre zonele atacate se numără Nikolaev, Nova Kamianka și Mala Seideminuhka din Regiunea Herson și Hatușce din Regiunea Harkov. Armata ucrainean a doborât și 15 drone rusești și a distrus două sisteme de rachete antiaeriene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW: Forțele Rusiei probabil pregătesc condițiile pentru a retrage elemente militare, de ocupație de pe malul vestic al râului Nipru

ACTUALIZARE 08:00 Institutul pentru Studiul Războiului a transmis în ultima sa analiză că au apărut relatări joi care indică faptul că forțele ruse își mută echipamentul militar, precum și unele camioane de pompieri furate, mașini civile și alte diverse bunuri casnice peste râul Nipru la sud de orașul Hola Pristan și la este către Nova Kahovka.

„Forțele ruse probabil au învățat, cel puțin parțial, în urma eșecurilor din timpul retragerii panicate din regiunea Harkov în fața unei contraofensive ucrainene anterioare”, notează ISW.

„Lucrul sensibil din punct de vedere militar ar fi înlăturarea oamenilor și echipamentului în ordine pentru a evita o altă debandadă devastatoare. O astfel de dezorganizare în Herson ar putea bloca forțele ruse și echipamentul lor pe malul vestic al râului Nipru”.

Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar american pentru Ucraina

ACTUALIZARE 07:50 Preşedintele american, Joe Biden, a criticat joi seară Partidul Republican, acuzându-l că doreşte, în cazul unei victorii la alegerile legislative din noiembrie, să reducă potenţial sprijinul financiar american pentru Ucraina, scrie AFP.

„Spun că, dacă vor câştiga, probabil că nu vor continua să finanţeze Ucraina”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Pennsylvania, un stat cheie pentru alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit Agerpres.

„Aceşti oameni nu înţeleg. Trece dincolo de Ucraina. Este Europa de Est. Este NATO”, a continuat liderul democrat, adăugând că republicanii „nu înţeleg politica externă americană”.

Liderul republicanilor din Camera inferioară a Congresului, Kevin McCarthy, a avertizat marţi că partidul său nu va semna un „cec în alb” Ucrainei dacă va câştiga, aşa cum prezic sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la alegerile din 8 noiembrie.

Dacă partidul său va câştiga, acest ales californian speră să o detroneze pe democrata Nancy Pelosi de la conducerea Camerei, ceea ce l-ar face a treia persoană în statul american, după preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris.

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, administraţia Joe Biden a eliberat 17,6 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, cu acordul ambelor partide din Congres, deşi au protestat unii republicani din aripa dreaptă a partidului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani