Un război între israelieni și palestinieni îi întărește imaginea premierului Benjamin Netanyahu, este de părere Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai şi preşedintele think-tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Acesta a explicat, la RFI, miza conflictului israeliano-palestinian din aceste zile și crede că o soluție de durată în acest moment nu este posibilă.
„Tabloul acestui conflict se schimbă de la o zi la alta. Ceea ce în noaptea de vineri spre sâmbătă în week-end-ul trecut a început ca o tensiune, sigur, pe fondul sărbătoririi Ramadanului, ca o tensiune între cetățeni israelieni arabi, mă rog, palestinieni, care doreau să viziteze locurile sfinte din Orașul Vechi, Ierusalimul de Est și forțele de ordine, care au intervenit, se pare, cu o anumită brutalitate, deci lucrurile puteau fi încă gestionate în prima fază. A urmat un atac al Hamas din Fâșia Gaza, cu rachete, asupra teritoriului israelian, la care sigur, era evident, era previzibil, armata israeliană a răspuns prompt și amplu, printr-o reacție foarte dură, cu bombardamente în Fâșia Gaza (...). Cert este că violențele au cunoscut o escaladare cu totul nedorită și nefavorabilă pentru situația Israelului, pentru că Hamas, în loc să oprească de la început, așa cum trebuia, ostilitățile, pentru că în prima fază nu muriseră oameni la Ierusalim, fuseseră doar ciocniri cu Poliția, au continuat să tragă rachete asupra Tel Aviv-ului și altor orașe israeliene. (...) Acum vorbim deja de un război, din păcate. Hamasul crede că este bine că apără cauza palestiniană, ceea ce este o eroare teribilă în acest moment să atace Israelul și să transforme acest conflict într-un război autentic”, spune Valentin Naumescu.
Profesorul de relaţii internaţionale este de părere că actualul conflict israeliano-palestinian influențează ecuația politică din Israel.
„Sunt lucruri care țin de politica internă din Israel. Acum câteva zile, președintele Israelului l-a desemnat pe liderul Opoziției, Yair Lapid, un politician centrist, să formeze Guvernul, să formeze o nouă coaliție, având în vedere că premierul în exercițiu, Benjamin Netanyahu, a eșuat să formeze noul Guvern, după alegerile din martie. Trebuie spus că este a patra oară numai după 2019 încoace când premierul în exercițiu eșuează să formeze o majoritate parlamentară, deci un Guvern legitim, după alegeri. Acum este rândul liderului Opoziției, care era foarte aproape sau este foarte aproape, se pare, la câteva zile, de formarea unei noi coaliții în Israel, reușind să atragă chiar o formațiune de dreapta, Yamina, condusă de Bennett, un politician de dreapta, care acum, sigur, este acuzat de susținătorii lui Benjamin Netanyahu de trădare a dreptei și în acest moment, posibila formulă de coaliție dintre Yair Lapid și Bennett are 58 de mandate din cele 61 necesare în Knesset pentru formarea unui nou Guvern”, a declarat acesta
Valentin Naumescu consideră că un război îi întărește imaginea lui Benjamin Netanyahu.
„Era exact elementul de care nu avea nevoie liderul Opoziției, centristul Lapid și partidele care încearcă să formeze noua coaliție. Exact acest lucru le torpilează practic eforturile de a forma o nouă coaliție, pentru că un război îi întărește imaginea lui Benjamin Netanyahu, arată că numai el poate fi în acest moment salvatorul Israelului și foarte mulți dintre susținătorii să spunem de dreapta ai Likud fac acum presiuni pentru ca Bennett să renunțe la formarea unei coaliții cu Lapid. Este practic foarte greu să schimbi un Guvern în timpul unui război, ca s-o spunem direct. Războiul și Hamas prin aceste demersuri de a ataca Israelul nu fac decât să servească un motiv perfect pentru actualul premier și chiar, mă rog, împotriva schimbării Guvernului. Or lucrul acesta era foarte-foarte aproape de a se întâmpla”, a mai declarat profesorul, la RFI.
„Poziția SUA în conflictul israeliano-palestinian este firească”
Naumescu spune că poziția SUA în conflictul israeliano-palestinian este una firească. „Aceasta este poziția tradițională de alianță strategică între SUA și Israel. Israelul beneficiază de susținerea politică tradițională din partea SUA”.
În condițiile în care Statele Unite au blocat în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei declarații în legătură cu escaladarea conflictului, Naumescu spune că „SUA nu puteau permite ca un proiect de rezoluție care părea să pună cumva în discuție dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor, nu putea să lase un asemenea proiect să treacă.”
„Pe de altă parte, dacă citim până la capăt poziția americană, se vede foarte clar și îngrijorarea sau preocuparea noii administrații Biden pentru salvarea sau protejarea civililor (...). Militanții Hamas au o practică extraordinar de lașă, ei se ascund printre civili. De aceea, loviturile aeriene, care îi țintesc în mod clar, loviturile israeliene nu țintesc populația civilă, țintesc puncte de interes ale Hamas în Fâșia Gaza, dar din păcate, în aceste lovituri se pare că există zeci de victime nevinovate de civili, femei, copii chiar, iar lucrul acesta trebuie să înceteze”, precizează profesorul Universității Babeş-Bolyai.
„O soluție de durată în acest moment nu este posibilă”
Valentin Naumescu spune că o soluție de durată în acest moment nu este posibilă.
„O soluție de durată în acest moment nu este posibilă, în opinia mea, adică dacă ne referim la rezolvarea pe fond a conflictului în actualul context politic, vă spuneam și ce se întâmplă în Israel, eu nu văd, sincer vorbind, o soluție care să ofere garanții că o nouă escaladare a violențelor nu ar fi posibilă în viitor. Ceea ce trebuie să preocupe în acest moment lumea diplomatică este stingerea acestui episod al conflictului, stingerea incendiului, ca să spunem așa, detensionarea, calmarea situației și în Fâșia Gaza și în Israel și în relațiile dintre israelieni și palestinieni și apoi, sigur, după ce acest episod foarte violent va înceta, într-o altă stare de spirit, poate și într-o altă formulă politică, trebuie reflectat la un nou început, la o restartare a demersurilor de negociere a păcii”, concluzionează profesorul.
Citește și Situația se deteriorează în Israel - 3.000 de militari israelieni sunt desfășurați la granița cu Gaza: „Ne pregătim de luptă”
Editor : R.K.