Video&Foto Eurovision 2022. Videoclipul melodiei câștigătoare, filmat printre ruinele orașelor ucrainene bombardate de ruși
Data publicării:
Trupa Kalush Orchestra, care a câștigat Eurovision 2022, a lansat duminică pe canalul de YouTube videoclipul piesei „Stefania” , care este filmat în orașele ucrainene distruse de război, inclusiv la Bucha. Imaginile cu distrugerile sunt dublate de cele ale unor femei-soldat care își poartă în brațe copiii, iar mesajul este emoționant.
Cântecul „Stefania” poartă numele mamei lui Oleh Psiuk, fondatorul Kalush Orchestra, și vorbește despre relația mamă-copil. Melodia a fost dedicată tuturor mamelor care trec prin experiența cumplită a războiului din Ucraina, iar videoclipul piesei comunică tocmai această emoție.
„Am dedicat cândva acest cântec mamei mele, iar când a izbucnit războiul, el a căpătat o mulțime de semnificații noi. Deși nu există niciun cuvânt despre război în cântec, mulți oameni au început să asocieze cântecul cu mama Ucraina. Mai mult, societatea a început să îl numească imnul războiului nostru! Dar dacă Stefania este acum imnul războiului nostru, aș vrea ca el să devină imnul victoriei noastre” - scrie Oleh Psiuk, fondatorul grupului Kalush Orchestra.
Având imagini foarte puternice, videoclipul piesei precizează în final că a fost filmat la Bucha, Irpin, Borodianka, Hostomel, orașe de lângă Kiev care au cunoscut ororile ocupației ruse. „Este dedicat curajosului popor ucrainean, mamelor care își apără copiii, tuturor celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră. Fiecărui bărbat, fiecărei femei, fiecărui copil nevinovat. Războiul din Ucraina are multiple fețe, dar chipul mamei noastre este cel care ne ține inimile vii în cele mai întunecate vremuri” - este mesajul transmis la finalul videoclipului.
„Ajutați Ucraina, Mariupol și Azovstal!” - acesta a fost apelul trupei Kalush Orchestra, cea care a adus Ucrainei, sâmbătă seara, trofeul Eurovision 2022, grație votului publicului.
Președintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe câștigători. „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a spus liderul de la Kiev.
Ediția din 2023 ar trebui să aibă loc în Ucraina, iar Zelenski a promis că va face tot ce poate pentru ca ritmurile Eurovision să răsune într-o bună zi chiar de la Mariupol, orașul de la malul Mării Azov transformat în ruine de invadatorii ruși.
Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision.
În 2021, grupul a lansat proiectul secundar Kalush Orchestra, cu trei membri suplimentari. Spre deosebire de trupa principală, Kalush Orchestra prezentă la Eurovision se concentrează pe hip-hop cu motive folclorice și elemente din muzica tradițională ucraineană.
Kalush poartă numele orașului natal al lui Psiuk, Kaluș, din regiunea Ivano-Frankivsk.
După invazia rusă, Vlad Kurocika (MC KylymMen) s-a alăturat forțelor armate și a apărat regiunea din jurul capitalei Kiev.
Membrii formației Kalush Orchestra au răspuns în conferința de presă după încheierea concursului și la întrebarea de ce nu sunt pe front, mobilizați, așa cum sunt toți bărbații din Ucraina de vârsta lor: ei au primit o dispensă tocmai pentru a putea participa la Eurovision. Colegul lor care le administrează paginile media a rămas, în schimb, pe front, în Ucraina.
Urmăriți videoclipul „Stefania” al trupei Kalush Orchestra:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media