Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20% pentru că nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai. Propriile sale spaţii frigorifice sunt pline și nu mai găseşte spaţii de închiriat, informează Bloomberg, citat de Agerpres. Criza de spaţii frigorifice este o nouă dovadă a modului în care criza coronavirusului perturbă industria alimentară mondială. Această criză duce la reducerea producţiei şi ar putea însemna alterarea a mii de tone de produse alimentare care nu au unde să meargă.
"Atunci când nu mai poţi depozita alimentele în spaţii frigorifice pur şi simplu trebuie să opreşti producţia" a declarat directorul operaţional de la Agristo, Kristof Wallays.
Cererea pentru spaţii frigorifice a crescut după ce barurile, restaurantele şi arenele sportive s-au închis, lăsând producătorii de alimente fără clienţi şi fără locuri unde să îşi poată depozita mâncarea nevândută. În aceste condiţii, produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spaţii de depozitare cu produsele congelate.
De la lipsa cărnii în magazinele din SUA şi creşterea foametei în Africa, până la utilizarea deţinuţilor ca muncitori în ferme, lanţurile de aprovizionare sunt date peste cap în întreaga lume.
Mii de tone de produse alimentare nu au unde să fie depozitate și se vor strica
Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice.
Exporturile au fost afectate şi ele în condiţiile în care cererea internaţională a scăzut iar blocarea porturilor din China a dus la o criză de containere frigorifice goale utilizate în transporturile maritime.
Asta înseamnă că mâncarea care trebuia să fie transportată în întreaga lume stă blocată acasă în spaţii frigorifice.
Cel mai mare furnizor mondial de spaţii frigorifice: "Am ajuns într-un punct critic"
Lineage Logistics, cel mai mare furnizor mondial de spaţii frigorifice, estimează că peste 90% din facilităţile sale din Europa sunt deja pline. "Am ajuns într-un punct critic" spune Mike McClendon, preşedinte pentru operaţiuni internaţionale a Lineage Logistics.
La orizont se întrevăd unele semne de relaxare, pe măsură ce guvernele elimină restricţiile şi containerele frigorifice încep să revină din China, potrivit Global Cold Chain Alliance.
"Sperăm că reluarea activităţii în economiile din Europa va duce la diminuarea stocurilor dar nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile. Guvernele încep să relaxeze restricţiile dar ce se va întâmpla dacă vom avea un al doilea val de pandemie?", se întreabă directorul pentru Europa de la Global Cold Chain Alliance, Julie Hanson.
Între timp producătorii au început să caute alte soluţii
Organizaţiile de fermieri au început să îi încurajeze pe consumatorii să facă grătare acasă în ideea că astfel vor cumpăra mai multă carne.
"Nu putem să punem la punct rapid noi spaţii frigorifice, pur şi simplu nu este fezabil. Din punctul nostru de vedere cel mai bun lucru este să încercăm să îi încurajăm pe oameni să mănânce carnea în loc să o congeleze", spune Ellie Phipps, responsabil la Asociaţia crescătorilor de ovine din Marea Britanie.
Redactare Georgiana Marina