Românii sunt europenii care se opun cel mai mult ajutorului umanitar oferit de UE Ucrainei după izbucnirea războiului din țara vecină, arată un sondaj eurobarometru realizat în ianuarie-februarie 2023. Totodată, românii nu sunt de acord nici cu primirea refugiaților de război în statele membre, mai arată sondajul realizat în UE. Pe de altă parte, peste 65% dintre români aprobă sancțiunile impuse Rusiei după invazie.
Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023 a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față și online desfășurate între 12 ianuarie și 6 februarie 2023. Au fost intervievați 26.468 de cetățeni UE în cele 27 de state membre.
Potrivit sursei citate, românii sunt fruntași la rata de dezaprobare (25%) față de ajutorul umanitar oferit de UE ucrainenilor după începerea războiului. După România, urmează Bulgaria, cu 15% rata de dezaprobare și Slovacia, cu 11%. La capătul celălalt al clasamentului se află Olanda, Lituania și Luxemburg (1%).
De asemenea, românii se opun în proporție de 24% și primirii în UE a refugiaților de război. La acest capitol, România este întrecută doar de Cehia, cu 26%. La polul opus se află Olanda, Danemarca și Finlanda.
Românii se împotrivesc în proporție de 35% și oferirii de sprijin financiar Ucrainei. Rate mai mari de respingere sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.
Pe de altă parte, 67% dintre români sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei după invazie. Doar 25% dintre ei le dezaprobă.
Totodată, 55% dintre români aprobă finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina, iar 36% dintre ei o dezaprobă.
Europenii rămân optimişti cu privire la viitorul UE
Eurobarometrul arată că 47% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32 % tind să aibă încredere în guvernele naţionale. 45% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, 36% au o imagine neutră şi 18% o imagine negativă.
În România, 52% dintre respondenți au încredere în UE, 39% nu au, iar 9% nu știu. România e la mijlocul clasamentului.
La nivel european, 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE.
În țara noastră, 62% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, iar 34% sunt pesimiști.