Etiopienii au sărbătorit sâmbătă, 11 septembrie, trecerea în anul 2014, în ciuda războiului și crizei alimentare din nord, dar și a inflației galopante care se înregistrează în țara africană, scrie BBC.
Calendarul etiopian este cu 7 ani și 8 luni în urma celui gregorian, deci sâmbătă țara africană a intrat în 2014. Acest lucru se petrece deoarece este calculat diferit anul nașterii lui Iisus Hristos. Când Biserica Catolică a modificat anul după noi calcule, în anul 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană n-a făcut acest lucru. Astfel, noul an etiopian cade pe 11 septembrie după calendarul gregorian (12 septembrie în ani bisecți).
Totodată, un an are 13 luni în Etiopia: 12 luni a câte 30 de zile și a 13-a, ultima, de 5 zile (6 zile în anii bisecți). Timpul se calculează și el diferit, ziua de 24 de ore fiind împărțită în 2 bucăți de câte 12 ore, începând cu 6 dimineața. Astfel, mijlocul zilei și mijlocul nopții sunt la ora 6 în Etiopia.
Etiopia se mai remarcă prin câteva particularități: este singura țară africană care n-a fost niciodată colonizată, păstrează Chivotul Legământului (cufărul auriu din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui tabletele de piatră cu Cele 10 porunci), a găzduit primii mulsulmani în afara Arabiei Saudite, iar adepții mișcării rastafariene îl idolatrizează pe fostul lider etiopian Ras Tafari (Șeful Tafari), devenit împăratul Haile Selassie I în 1930.
Editor : V.M.