„Este de o importanță critică”. Zelenski cere din nou SUA să deblocheze ajutorul militar pentru a salva armata ucraineană epuizată

Data publicării:
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o „importanţă critică”, a declarat, luni, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cărui armată se confruntă cu o criză acută de muniţie în timp ce încearcă să oprească înaintarea armatei ruse.

„Este de o importanţă critică pentru noi ca în Congres să se încheie rapid toate procedurile necesare şi să se ia o decizie finală” în ce privește pachetul de ajutor, cerut de preşedintele Joe Biden şi blocat de republicanii trumpiști, a subliniat Zelenski la o întâlnire cu senatorul Lindsey Graham (republican), potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

Epuizată de mai mult de doi ani de război, armata ucraineană se află în dificultate pe front în faţa trupelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţie. Armata rusă a reuşit, astfel, în ultimele luni, să înainteze pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei.

Preşedintele Joe Biden a cerut un nou ajutor care să fie oferit Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, pe care l-a inclus într-un pachet mai larg de 95 de miliarde de dolari, care include ajutoare militare pentru Israel şi Taiwan, sperând că astfel va forţa mâna republicanilor să-l accepte.

Republicanii au condiţionat aprobarea acestui pachet de înăsprirea politicii SUA privind imigraţia, o solicitare făcută cu rea credință, însă, în condițiile în care servitorii lui Trump din Congres nu au nicio intenție să rezolve problema de la granița, iar administrația Biden este una dintre cele mai conservatoare în privința imigrației.

Actul normativ a trecut de Senatul majoritar democrat cu un raport de voturi de 70 la 30, un număr de 22 de senatori republicani votând pentru, dar este blocat în Camera Reprezentanţilor majoritar republicană de unii congresmeni apropiaţi fostului preşedinte Donald Trump, în special de preşedintele acestei camere, Mike Johnson, care refuză să-l supună la vot.

Congresmenii democraţi din Camera Reprezentanţilor a SUA au început, săptămâna trecută, colectarea de semnături pentru o petiţie care să permită aplicarea unei proceduri fără precedent, ce le-ar putea permite să impună, totuşi, un vot în Cameră. În virtutea acestei proceduri rareori folosite, dacă cel puţin o majoritate simplă de 218 din cei 435 de membri ai Camerei semnează petiţia, atunci va putea fi forţat un vot în Cameră pe legislaţia blocate de preşedintele acesteia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri