Erdogan critică dur Suedia pentru autorizarea protestului în timpul căruia a fost ars un Coran

Data publicării:
Erdogan, stă pe scaun și privește supărat.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei Foto: Profimedia

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a criticat joi Suedia pentru că aceasta a autorizat desfăşurarea unei manifestaţii în timpul căreia a fost ars un exemplar al Coranului, în ziua în care credincioșii musulmani au celebrat Eid-al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul islamic. Evenimentul diminuează şi mai mult şansele de a vedea această ţară nordică devenind membră a NATO, informează AFP.

"Îi vom învăţa pe occidentalii aroganţi că a-i insulta pe musulmani nu înseamnă libertate de exprimare", a declarat Erdogan în timpul unei intervenţii televizate, adăugând că el condamnă acest incident "în termenii cei mai fermi".

"Vom arăta reacţia noastră de cea mai fermă manieră posibilă, până când se va înregistra o victorie determinantă împotriva organizaţiilor teroriste şi islamofobiei", a spus Erdogan, potrivit Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan, care a obţinut un nou mandat prezidenţial, până în 2028, în urma unor alegeri dificile luna trecută, a afirmat că autorităţile suedeze poartă întreaga răspundere pentru incident.

Erdogan susține că cei ce tolerează acte nedemne nu își vor putea atinge obiectivele

"Cei care comit această crimă, precum şi cei care o permit sub acoperirea libertăţii de opinie, cei care tolerează acest act nedemn nu îşi vor putea realiza ambiţiile", a mai declarat Erdogan.

Poliţia din Stockholm a autorizat miercuri un protest în cadrul căruia a fost ars un exemplar al Coranului, în faţa unei moschei din capitala Suediei. Autorizarea manifestaţiei a fost cerută pentru miercuri după-amiaza, locul ales fiind o piaţă din faţa unei moschei din centrul oraşului.

Cel care a solicitat permisiunea poliţiei, un irakian, a rupt în bucăţi şi a ars un exemplar din Coran. Înainte de asta, şi-a şters încălţămintea cu file rupte din cartea sfântă a islamului şi a pus între coperte carne de porc, în timp ce un alt protestatar vorbea la megafon.

Manifestaţiile islamofobe au provocat în ultimele luni tensiuni între Suedia - care a solicitat aderarea la NATO - şi Turcia, care a blocat până acum acest demers, alături de Ungaria. Extinderea alianţei se poate face numai cu acordul unanim al statelor membre.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri