Erdogan acuză Occidentul că susține „din culise” o ofensivă israeliană în Liban: „Netanyahu e bolnav mintal. Va fi un dezastru”

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan a acuzat ţările occidentale de „susţinerea” unei ofensive israeliene în Liban împotriva Hezbollah. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat miercuri ţările occidentale de „susţinerea” unei ofensive israeliene în Liban împotriva Hezbollah, aliată a grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Se pare că Israelul, care a devastat Gaza, îşi îndreaptă de acum privirea spre Liban. Vedem că puterile occidentale susţin Israelul din culise. Proiectele lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la un mare dezastru”, a declarat preşedintele turc în faţa deputaţilor din partidul său în parlament.

Benjamin Netanyahu a indicat duminică că la capătul „fazei intense” a ofensivei sale în Fâşia Gaza, armata israeliană va fi „în măsură să-şi redesfăşoare unele forţe spre nord”, în apropierea frontierei cu Libanul, făcând să crească temerile privind o extindere a conflictului.

„Este extrem de grav şi patetic ca state care vorbesc despre libertate, drepturile omului şi justiţie să fie captive unui bolnav mintal ca Netanyahu”, a declarat Erdogan, cerând „celorlalte ţări din regiune să fie solidare cu Libanul”.

Turcia a avertizat Grecia şi Cipru „să se țină deoparte” de conflict

Ministrul turc de Externe a avertizat, de asemenea, luni doi dintre vecinii ţării sale, Grecia şi Cipru, „să se ţină deoparte” de conflictul între Israel şi Hamas, afirmând că Ciprul şi insule greceşti „sunt utilizate pentru operaţiuni” vizând Fâşia Gaza.

De la începutul războiului în 7 octombrie între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, schimburi zilnice de focuri se înregistrează între Hezbollahul pro-iranian şi pro-Hamas şi armata israeliană la frontiera cu Libanul, iar aceste violenţe au escaladat recent.

SUA au avertizat marţi că un conflict între Israel şi Hezbollah ar putea declanşa un război regional.

Peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană au făcut cel puţin 481 de morţi în Liban, între care majoritatea combatanţi ai Hezbollah şi 94 de civili, potrivit unui bilanţ al AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, conform Israelului.

Canada a cerut cetăţenilor săi să părăsească Libanul pe fondul creşterii îngrijorărilor cu privire la o escaladare a violenţelor între Israel şi miliţiile Hezbollah în regiune, potrivit dpa.

Şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly a subliniat marţi, într-un comunicat, că „siguranţa canadienilor atât în ţară, cât şi în străinătate este principala prioritate a Canadei”.

„Situaţia de securitate din Liban devine din ce în ce mai volatilă şi imprevizibilă din cauza escaladării permanente a violenţelor între Hezbollah şi Israel şi s-ar putea deteriora şi mai mult fără vreun avertisment”, a atenţionat ea.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări la Codul Rutier 2024. Toți românii trebuie să afle noutățile, ce amenzi s-au introdus
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Digi FM
Cât te costă să mănânci la terasa de la mare a lui Rică Răducanu: "Nu avem prețuri foarte mari"
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...