Episcopii catolici din Germania spun că furnizarea de arme Ucrainei este compatibilă cu doctrina creştină

Data publicării:
profimedia-0661509291
Militari ucraineni recepţionează un transport de arme antitanc Javelin pe aeroportul din Kiev, februarie 2022. Foto: Profimedia Images

Episcopii catolici din Germania consideră că furnizarea de arme Ucrainei este compatibilă cu învăţăturile creştine, care afirmă dreptul la autoapărare în cazul unui atac, după ce chestiunea a stârnit mari dezbateri în urma invaziei Rusiei asupra vecinului său începută acum două săptămâni.

Germania a refuzat mult timp să livreze arme regiunii, în acord cu o politică ce interzice Berlinului să trimită arme în zone de conflict. Însă atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat Germania să îşi schimbe poziţia, iar guvernul de la Berlin a anunțat că va trimite și armament Ucrainei, nu numai căști și echipamente de protecție.

Episcopii catolici au spus că se aşteaptă ca lupta pentru o Europă liberă să dureze mult, conform unor comentarii făcute miercuri în cadrul conferinţei lor anuale.

Invazia rusă din Ucraina este un atac asupra democraţiei, libertăţii civile şi drepturilor omului din Europa, potrivit episcopului de Augsburg, Bertram Meier, preşedintele Comisiei Mondiale a Bisericilor de la Conferinţa Episcopilor din Germania.

„Confruntarea cu forţele care au în minte altă Europă nu se va încheia atunci când războiul din Ucraina se va termina”, a adăugat Meier, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

Prelatul a mai spus că furnizarea de arme Ucrainei este compatibilă cu doctrina creştină a păcii. Învăţătura Bisericii despre pace afirmă dreptul la autoapărare în cazul unui atac, a declarat Meier.

Faptul că ţările occidentale nu vor să intervină în război pentru a preveni un conflict şi mai mare este de asemenea de înţeles, a adăugat el, spunând că situaţia este dificilă.

În acelaşi timp, cercetătorul în domeniul păcii Heinz-Günther Stobbe a spus că Europa va avea nevoie de forţă pe termen lung pentru a face faţă afluxului de refugiaţi declanşat de război. Oamenii probabil vor trebui să fie dispuşi să primească refugiaţi mult timp, a declarat el.

Stobbe a făcut apel la relansarea ideii că responsabilitatea internaţională de a proteja oameni nu include doar un răspuns militar la crime bazat pe dreptul internaţional, ci şi nevoia de a-ţi păsa şi pe termen mai lung.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri