Războiul din estul Ucrainei a contribuit la răspândirea virusului HIV în toată țara, pe fondul migrației populației din calea violenței, se arată înt-un raport medical publicat în publicația PNAS, transmite RFE/RL.
Două dintre focarele separatiste aflate în prima linie a conflictului, regiunile Donețk și Lugansk, profund afectate în cei peste trei ani de război, sunt principalii „exportatori” ai virusului HIV pe teritoriul Ucrainei, în zone precum Odesa sau chiar în capitala Kiev.
Autorii raportului vorbesc despre o veritabilă „epidemie silențioasă” de HIV, deoarece mai mult de jumătate dintre cei infectați nu știu că sunt purtători ai virsului, iar în jur de 40% dintre cei proaspăt diagnosticați se află deja într-un stadiu avansat al bolii.
De altfel, Ucraina are una dintre cele mai mari rate HIV din Europa, cu aproximativ 220.000 de persoane infectate.
Raportul are la bază un studiu derulat de o echipă internațională condusă de Universitatea Oxford.
Oamenii de știință au analizat modelele de „migrație virală” din Ucraina în perioada 2012-2015 și au găsit o corelație între mișcarea a 1,7 milioane de persoane „dezrădăcinate de război” și răspândirea virusului HIV.
„Războiul a schimbat multe lucruri în Ucraina, iar epidemia de HIV este unul dintre aceste lucruri”, a declarat Tetyana Vasylyeva, unul dintre autorii raportului, subliniază RFE/RL.
Epidemia de HIV și-a schimbat, de asemenea, și „paradigma” de transmitere în Ucraina: de la consumul de droguri în anii 1990, la transmiterea pe cale sexuală, se mai arată în studiu.