Epava unei nave de război a fost găsită după 110 de ani. „Sunt camere pline cu artefacte. E o capsulă a timpului”
Data actualizării: Data publicării:
Epava unei nave de război scufundate în 1914 a foost descoperită în largul coastelor Scoției, după mai bine de 100 de ani, relatează BBC.
Epava HMS Hawke a fost descoperită de o echipă de scafandri la aproximativ 100 kilometri în larg la începutul acestei săptămâni, într-o stare „remarcabilă”.
Peste 500 de membri ai echipajului navei au murit când a aceasta fost atacată de un submarin german în octombrie 1914. Nava a luat foc și, în urma unei explozii, s-a scufundat în mai puțin de opt minute. Doar 70 de marinari au supraviețuit.
Epava ar urma să fie identificată oficial de Royal Navy în săptămânile următoare.
Rămășițele navei au fost găsite de grupul Lost in Waters Deep - care caută epave ale navelor de război în apele scoțiene.
HMS Hawke, un crucișător din clasa Edgar, cu o lungime de 118 m și 18 m lățime, a fost lansat la apă în 1891. În 1911, a fost grav avariat în urma unei coliziuni cu nava-soră a Titanicului, RMS Olympic.
Când a izbucnit Primul Război Mondial, Hawke a fost trimis în Escadrila 10 de crucișătoare și a luat parte la operațiunile de blocaj marin între Scoția și Norvegia.
În octombrie 1914, escadrila a fost desfășurată mai la sud, tot în Marea Nordului, în încercarea de a opri navele de război germane să atace convoaiele de trupe venite din Canada.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
La 15 octombrie 1914, escadrila se afla în patrulare în largul coastelor regiunii Aberdeenshire, când HMS Hawke a fost lovit de o singură torpilă lansată de submarinul german U-9. 524 de marinari au fost uciși.
Epava a fost localizată pe 12 august, la 110 de metri adâncime.
Steve Mortimer, un scafandru care lucrează în proiectul Lost in Waters Deep, a declarat pentru BBC Scotland că găsirea locației HMS Hawke a necesitat multă muncă.
Cercetările echipei au implicat revenirea la date din epocă, cum ar fi jurnalul de zi al comandantului submarinului, care dădea o indicație despre unde se aflase când a tras torpila.
Ei au studiat, de asemenea, jurnalele altor crucișătoare ale Marinei care au „schimbat posturile” cu HMS Hawke chiar înainte de a fi scufundat, oferindu-le o zonă generală pentru unde ar putea să se afle nava.
O altă informație a fost o „obstrucție” pe fundul mării raportată de pescari scoțieni în anii 1980. Scafandrii au investigat locul obstrucției, dar nu au găsit nimic.
Totuși, la doar un kilometru distanță, au găsit o epavă uriașă.
„A fost nevoie de ani de cercetare, dar timpul efectiv petrecut pe fundul mării a fost de doar câteva ore”, a spus Mortimer.
El a povestit că HMS Hawke s-a deteriorat în mod clar după un secol pe fundul mării, dar este încă într-o stare remarcabilă.
„Multe pardoseli sunt încă la locul lor, erau din lemn tec. Există o pasarelă a căpitanului în spatele pupei. Sunt multe tunuri pentru că, evident, era o navă de război”, a spus el.
Pe epavă se mai găsește și veselă cu emblema Royal Navy.
Scafandrii spun că nava s-a scufundat repede, deoarece multe hublouri au rămas deschise.
„Poți să te uiți prin hublouri și să vezi camere pline cu artefacte - cești de ceai, boluri și farfurii pe podea. Este o capsulă a timpului remarcabilă”, a spus el.