Preşedintele francez Emmanuel Macron plănuieşte să poarte discuţii cu premierul polonez Donald Tusk joi, la Varşovia, cu privire la sprijinul european pentru Ucraina, în perspectiva schimbării de putere în Statele Unite, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Există temeri în rândul unor lideri de pe continentul european că, după preluarea funcţiei de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, Donald Trump ar putea încerca să facă presiuni asupra Ucrainei şi a Rusiei în negocieri. De exemplu, ar putea ameninţa Ucraina cu încetarea ajutorului militar dacă Kievul refuză. Totodată, noul preşedinte american l-ar putea avertiza pe preşedintele rus Vladimir Putin despre creşterea în continuare a sprijinului militar pentru Kiev în cazul în care liderul de la Kremlin ar refuza negocierile.
Reprezentanţii mai multor state membre NATO sunt angajaţi de săptămâni în discuţii confidenţiale despre cum ar putea fi monitorizată o posibilă încetare a focului în Ucraina, a aflat dpa. Se pare că Franţa şi Marea Britanie preiau conducerea în această chestiune.
Potrivit unor rapoarte din presă neconfirmate, ar putea exista discuţii şi între Donald Tusk şi Emmanuel Macron despre staţionarea în Ucraina a unei forţe de menţinere a păcii formată din soldaţi străini după război.
Amploarea implicării guvernului german în aceste discuţii nu este clară, notează dpa.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat problema unei posibile prezenţe internaţionale după încetarea focului în Ucraina în timpul unei recente sesiuni de lucru cu alţi miniştri de externe ai NATO la Bruxelles, a aflat dpa din surse NATO. Ea a spus clar că, într-un astfel de caz, s-ar pune problema participării pentru Germania şi toţi ceilalţi parteneri NATO.
Noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat la începutul lunii că ea consideră că este posibil ca soldaţi europeni să asigure o potenţială încetare a focului în Ucraina. În opinia sa, soldaţii care ar putea participa la o astfel de misiune ar putea proveni din ţări care şi-au arătat anterior deschiderea faţă de discuţiile privind desfăşurare de trupe, precum Franţa sau ţările baltice.
Citând un diplomat european şi un oficial francez, site-ul Politico a raportat că preşedintele Macron vrea să discute cu premierul Poloniei despre posibila desfăşurare a unei forţe de menţinere a păcii formată din trupe străine după încheierea războiului.
Ziarul polonez Rzeczpospolita a citat un expert al Institutului francez de relaţii internaţionale (IFRI), care a afirmat că o astfel de misiune ar putea consta în cinci brigăzi cu un total de aproximativ 40.000 de soldaţi, Polonia preluând, potenţial, comanda uneia dintre ele. Cu toate acestea, nu a existat nicio confirmare a acestor cifre din partea autorităţilor franceze. Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat marţi că „în prezent, desfăşurarea soldaţilor polonezi în Ucraina este exclusă". Deşi subiectul „apare în presă", nu există nicio confirmare oficială a intenţiei de a staţiona trupe europene în Ucraina, a precizat el.
Preşedintele Macron a discutat despre soarta Ucrainei cu Donald Trump şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia ceremoniei de deschidere a catedralei Notre-Dame. Cu această ocazie, Donald Trump a cerut o încetare a focului şi l-a îndemnat pe preşedintele Rusiei să ia măsuri.
Editor : A.R.