Pregătiri la Casa Albă pentru președinția Trump. Biden vrea măsuri pentru „a proteja” politica externă (Politico)
Oficialii administrației Biden analizează modalități prin care ar putea proteja prioritățile lor de securitate națională înainte ca președintele ales, Donald Trump, să revină la Casa Albă în ianuarie. Fie că este vorba de trimiterea de fonduri în Ucraina sau impunerea de noi sancțiuni împotriva coloniștilor extremiști israelieni, o serie de opțiuni sunt luate în considerare, scrie Politico.
Încă nu există un plan formal pentru a împiedica o posibilă demontare de către Trump a politicilor majore ale președintelui Joe Biden, a declarat un oficial de rang înalt din administrația Biden. Unii oficiali din administrație cred, de asemenea, că un astfel de plan nu ar face nicio diferență
Trump va opri sau va inversa rapid multe dintre măsurile pe care echipa lui Biden a reușit să le adopte în aceste ultime luni, au declarat mai mulți oficiali actuali și foști oficiali americani. El va avea o autoritate executivă largă pentru a face acest lucru, precum și suficient sprijin în Congres și în sistemul judiciar pentru ca aproape nimic să nu îl oprească.
„Nu poți cu adevărat să te ‘protejezi împotriva lui Trump’”, a spus un oficial american.
„Poți întârzia măsurile lui Trump, poți ‘arunca nisip în roți’, dar nu există nicio modalitate, în afară de legislație, de a ‘proteja împotriva lui Trump’”.
Oficialul și alții intervievați pentru acest articol au discutat sub acoperirea anonimatului despre aceste probleme sensibile care, în unele cazuri, le-ar putea afecta locurile de muncă.
Consiliul Național de Securitate al Casei Albe și echipa de tranziție a lui Trump nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Măsurile lui Biden pentru sprijinirea Ucrainei
Biden și consilierii săi iau deja măsuri pentru a ajuta Ucraina. Printre altele, ei lucrează intens pentru a expedia ucrainenilor restul de 6 miliarde de dolari în arme și echipamente, sumă aprobată de Congres pentru a-i sprijini în apărarea împotriva invaziei ruse brutale.
Nu este clar ce va face Trump, dacă va face ceva, pentru a opri livrările de arme și contractele cu industria de apărare a SUA pentru noi sisteme de apărare aeriană care vor ajunge în anii următori. Dar probabil că Pentagonul nu va reuși să trimită tot ce a promis, având în vedere că durează săptămâni sau luni până când muniția și alte echipamente ajung în Ucraina după ce Statele Unite le anunță. Odată ce Trump va fi în funcție, el ar putea decide să nu mai trimită acele arme la Kiev — chiar dacă au fost deja promise.
Președintele ales a sugerat că va face presiuni atât asupra Ucrainei, cât și asupra Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace, ceea ce unii ucraineni se tem că ar putea însemna că li se va cere să permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite.
Alte domenii în care administrația Biden ar putea încerca să-și consolideze schimbările includ întărirea programului de reinstalare a refugiaților sau luarea de măsuri la ONU împotriva coloniilor israeliene din Cisiordania. Dar multe, dacă nu toate, astfel de măsuri ar fi rapid inversate de echipa lui Trump.
Ce a făcut Trump în politica externă, în primul mandat
În ultimele luni ale primului său mandat, Trump a avut un oarecare succes în a-și proteja politica externă de Biden. Trump și echipa sa au adoptat mai multe decizii pe care, din motive politice și altele, iar administrația Biden nu a fost capabilă sau nu a dorit să le anuleze.
Administrația Trump a declarat represiunea Chinei asupra populației sale de musulmani uiguri un genocid, a adăugat Cuba pe lista sponsorilor terorismului și a desemnat grupul militant Houthi din Yemen ca organizație teroristă străină.
Biden a inversat câteva dintre măsurile de ultim moment, cum ar fi desemnarea Houthi, care a alarmat grupurile umanitare ce au declarat că aceasta îngreuna acordarea de ajutor civililor yemeniți.
Dar Biden a lăsat multe alte schimbări în vigoare. Echipa sa a considerat că ar fi nepopular din punct de vedere politic să facă altfel, și în unele cazuri nu erau complet în dezacord cu măsurile respective.
Menținerea Cubei pe lista terorismului a fost un caz în care politica din Florida — unde mulți parlamentari americani încearcă să atragă votanții cubanezi cu poziții dure — părea să influențeze decizia lui Biden.
Această ezitare îi enervează pe unii susținători ai lui Biden astăzi, care spun că președintele și echipa sa ar fi trebuit să ia exemplu de la Trump: să acționeze fără teamă de consecințe.
Administrația Biden nu a fost dispusă să își asume riscuri
„Ei au fost îndrăzneți și ambițioși și dispuși să își asume riscuri. Noi nu am fost”, a spus oficialul american. „Am fi putut să anulăm tot ce au făcut în prima zi”.
Oficialul american, repetând ceea ce au spus și alții, a declarat că administrația Biden nu va „pierde vremea” în lunile următoare. Dar nimeni intervievat nu a sugerat o mișcare amplă de rezistență energică.
„Suntem realiști în ceea ce privește limitele puterii noastre și amploarea și sfera puterii pe care Donald Trump o va moșteni din prima zi”, a spus el.
Există unele domenii în care Trump ar putea fi de acord cu o decizie de ultim moment a lui Biden, cum ar fi orice măsură dură în comerț sau împotriva Partidului Comunist Chinez.
Există, de asemenea, posibilitatea ca unele schimbări de ultim moment ale lui Biden — cum ar fi, ipotetic, adăugarea de locuri într-un program de burse — să nu provoace opoziție puternică din partea echipei lui Trump.
Trump a demonstrat că „schimbările de ultim moment pot fi consolidate dacă administrația următoare este presată să păstreze unele politici sau nu este suficient de interesată să le anuleze,” a spus un oficial al Departamentului de Stat.
Trump ar putea ordona o suspendare a măsurilor lui Biden
Totuși, echipa lui Trump ar putea ordona și o suspendare largă a oricăror schimbări adoptate în ultimele luni. Unii dintre cei numiți de Trump se vor întoarce în guvern cu mult mai multă experiență decât ultima dată, așa că vor avea o mai bună înțelegere a modului de a face birocrația să se conformeze voinței lor.
„Au învățat suficient de bine cum să conducă lucrurile așa cum își doresc”, a spus un fost oficial al Departamentului de Stat.
Discuțiile administrației Biden despre următorii pași au loc în contextul în care înfrângerea lui Trump asupra vicepreședintei Kamala Harris marți a provocat valuri de teamă printre lucrătorii federali, cei mai mulți dintre aceștia, spre deosebire de numiții politici, lucrând indiferent de cine este la Casa Albă.
Aproape că au existat angajamente din partea colaboratorilor lui Trump de a reduce personalul în locuri precum Departamentul de Stat, de a angaja doar persoane care promit loialitate față de Trump însuși și de a ocoli procesul de confirmare în Senat, dacă este necesar, pentru a numi oameni politici în funcții. Deja, unii aliați ai lui Trump au întocmit liste de angajați guvernamentali de carieră pe care vor să îi vadă concediați — lucru care s-a întâmplat și ultima dată când el a fost președinte.
Un al doilea oficial al Departamentului de Stat a declarat că miercuri a fost o liniște ciudată între mulți dintre colegii săi, pe care a atribuit-o ideii că „Știm cu toții ce înseamnă asta: nu e bine”.
Editor : Ana Petrescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News