După o pauză de 10 ani, se reiau negocierile între România si Ungaria pentru rezolvarea problemelor minorităților

Data publicării:
daniela gitman si Ferenc Kalmár
Daniela Gîtman și Ferenc Kalmár, copreședinții Comisiei mixte româno-maghiare pentru problemele minorităților Foto: mae.ro

Comisia mixtă româno-ungară pentru minorităţi, care are ca scop identificarea şi rezolvarea problemelor minorităţii române din Ungaria, respectiv ale comunității maghiare din România, și-a reluat luni activitatea, după o pauză de 10 ani, cu o întâlnire a copreședinților, care a avut loc la București.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE român, Daniela Gîtman, co-președintele român al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale (Comitetul de specialitate) l-a primit, luni, la București, pe omologul ungar, Ferenc Kalmár, arată un comunicat al Ministerului român de Externe.

Cei doi oficiali au pregătit o sesiune plenară a Comisiei, care are 30 de membri, programată să aibă loc loc în primăvara anului viitor. 

Partea ungară aşteaptă soluţii, printre altele, la probleme precum retrocedarea, discursul urii pe stadioane, cazul liceul catolic din Târgu-Mureş, al învăţământului superior medical în limba maghiară, a declarat agenției MTI Ferenc Kalmár, copreşedintele ungar al comisiei, relatează  hirado.hu.

Conform tratatului de bază româno-ungar semnat în 1996, comisia mixtă, compusă din experţi şi reprezentanţi ai ministerelor competente, trebuie să se reunească cel puţin o dată pe an pentru a propune soluţii la problemele apărute. Protocolul ultimei reuniuni a fost semnat în 2009. Partea ungară nu a mai fost dispusă să semneze protocolul celei de-a opta reuniuni a comisiei, care a avut loc în 2011, deoarece comisia nu a discutat 18 dintre problemele ridicate de partea maghiară.

Anul trecut, la Gyula, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a convenit cu şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, să relanseze cadrul instituţional al dialogului bilateral privind situaţia minorităţilor. Cu această ocazie, Ferenc Kalmár şi Iulia Matei, copreşedinţii de atunci ai comisiei, au semnat protocolul celei de-a opta sesiuni, care a inclus şi angajamentul de a lua în discuţie cele 18 puncte asupra cărora nu s-a ajuns la un acord de-a lungul anilor, completându-le cu problemele apărute între timp, precizează MTI.

„În cadrul discuțiilor, cele două părți au convenit pentru viitor ca activitatea Comitetului să fie constantă, constructivă și eficientă, orientată către analizarea problemelor reale care țin de protecția identității etnice, lingvistice, religioase și culturale a persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, respectiv aparținând minorității maghiare din România. De asemenea, au agreat o cooperare consolidată pentru identificarea soluțiilor concrete pentru a răspunde acestor probleme, cu respectarea ordinii constituționale și a legislației interne din cele două state. Această abordare va fi reflectată inclusiv în structura celui de-al 9-lea Protocol, în spiritul înțelegerii convenite între miniștrii afacerilor externe ai celor două țări, ocazionate de vizita la București a șefului diplomației ungare Péter Szijjártó, din 12 iulie 2022”, arată comunicatul MAE român. 

Potrivit agenției MTI, partea română a propus o nouă structură a protocolului, în privinţa căreia Ferenc Kalmár a declarat că partea ungară trebuie mai întâi să examineze dacă problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România se încadrează în noua structură propusă de partea română (care se concentrează pe măsuri legate de păstrarea identităţii) şi, dacă este necesar, să propună o completare partenerului său de discuţii.

La întrebarea privind aşteptările sale faţă de reluarea dialogului după o pauză de mai bine de zece ani, care ar trebui să găsească răspunsuri la „moştenirea istorică” a celor 18 probleme nesoluţionate şi la multe alte probleme care au apărut de atunci, oficialul maghiar a declarat că dialogul trebuie menţinut neapărat şi că orice discuţie trebuie începută cu speranţa de a ajunge la un acord.

„Discuțiile au evidențiat dorința de cooperare dintre România și Ungaria în cadrul acestui mecanism creat în baza Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria (Timișoara, 16 septembrie 1996), în beneficiul nemijlocit al cetățenilor români de etnie maghiară, respectiv al cetățenilor ungari de etnie română, care rămân autentice punți de legătură între România și Ungaria”, precizează, la rândul său, comunicatul diplomației de la București.

De asemenea, au fost abordate în cadrul discuțiilor și alte „elemente de interes și conduită” privind relația bilaterală, menționează comunicatul MAE.

Editor : L.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului