După ce și-a pierdut un ochi, Salman Rushdie lansează o nouă carte. Mesajul principal: „Cuvintele sunt singurii învingători”

Data publicării:
Salman Rushdie
Rushdie a declarat că, în opinia sa, libertatea de exprimare în Occident se află acum într-un moment critic. Foto de arhivă: Profimedia Images

La aproape şase luni după ce a fost atacat cu brutalitate, Salman Rushdie îşi revine şi lansează un nou roman intitulat „Victory City”, relatează The New York Times.

În „Victory City”, o povestitoare şi poetă talentată creează o nouă civilizaţie prin puterea imaginaţiei ei. Binecuvântată de o zeiţă, ea trăieşte aproape 240 de ani, suficient pentru a asista la ascensiunea şi căderea imperiului ei în sudul Indiei.

„Tot ceea ce rămâne este acest oraş al cuvintelor”, scrie poeta Pampa Kampana la finalul epopeei sale, pe care o îngroapă într-o oală ca mesaj pentru generaţiile viitoare. „Cuvintele sunt singurii învingători”.

Romanul „Victory City” este despre crearea de mituri, povestirea şi puterea durabilă a limbajului. Este, de asemenea, o întoarcere triumfătoare la scena literară pentru Rushdie, care s-a retras din viaţa publică mai multe luni, recuperându-se după ce a fost înjunghiat pe scenă, în timpul unui eveniment cultural din New York în luna august a anul trecut.

Atacul asupra lui Salman Rushdie a zguduit lumea literară. Timp de zeci de ani, scriitorul britanic de origine indiană a fost venerat nu doar ca un romancier foarte bun, ci şi ca un simbol al libertăţii de exprimare care s-a confruntat cu ameninţările cu moartea din cauza romanului său „Versetele satanice”. 

După ce a fost atacat vara trecută, alţi scriitori şi personalităţi culturale şi-au exprimat indignarea într-un eveniment la care au citit pasaje din romanele sale.

Odată cu lansarea „Victory City”, scriitorii se unesc din nou în jurul lui Rushdie pentru a-i susţine munca. Unii văd lansarea noului roman drept un moment pentru a celebra imaginaţia exuberantă a lui Rushdie.

Alții spun că mesajul general al cărţii - că poveştile vor supravieţui conflictelor politice, războaielor, prăbuşirii imperiilor şi civilizaţiilor – a căpătat o rezonanţă sporită în lumina a ceea ce a îndurat Rushdie.

„Este extraordinar de rezistent”, a spus romancierul Hari Kunzru, care l-a vizitat pe Rushdie recent. „El este încă Salman care a fost. Şi-a pierdut ochiul şi încă se recuperează de pe urma celorlalte răni, dar asta nu i-a pus capăt”, a mai adăugat Kunzru.

Citește și: Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână după atacul din vară

Salman Rushdie este unul dintre cei mai celebri scriitori contemporani din lume. El a publicat 14 romane, care îmbină adesea istoria şi politica cu elemente de realism. 

Născut în Mumbai (India) în 1947, Salman Rushdie a publicat primul său roman, „Grimus”, o poveste ştiinţifico-fantastică în 1975. În 1981, a publicat „Midnight’s Children”, o fabulă realistă care i-a dus premierul Booker Prize.

Şapte ani mai târziu, viaţa lui Salman Rushdie s-a schimbat după ce a lansat „Versetele satanice”, un roman care includea o imagine fictivă a vieţii profetului Mahomed, cu reprezentări pe care unii musulmani le considerau blasfemii. 

Citește și: Atacul asupra scriitorului Salman Rushdie a dus la creșterea vânzărilor cărţii „Versetele Satanice”

La scurt timp după aceea, ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa în care cere moartea lui Rushdie, punând o recompensă de 2,5 milioane de dolari pe capul său. Rushdie s-a ascuns timp de aproape un deceniu, un calvar pe care îl povesteşte în cartea sa de memorii „Joseph Anton”.

După ce fatwa a fost anulată în 1998, Rushdie părea să se bucure de libertate şi şi-a exprimat recunoştinţa celor care i-au fost alături şi i-au apărat dreptul de a publica. S-a mutat la New York şi a devenit o parte activă în viaţa literară şi culturală a oraşului, un mentor pentru scriitorii mai tineri.

Citește și: Cine este Salman Rushdie și de ce mulți i-au dorit moartea

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...