Trump se roagă disperat de Pence să răstoarne rezultatul alegerilor: „Fă-o, Mike!”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump îl privește pe Mike Pence.
Donald Trump și Mike Pence. Foto: Getty Images

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump se roagă de Mike Pence să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Este vorba de un nou mesaj pe Twitter al președintelui american adresat vicepreședintelui. Până acum Trump i-a cerut lui Pence să întoarcă rezultatul în favoarea sa de mai multe ori pe Twitter dar și în timpul unui discurs ținut în fața susținătorilor săi la un miting în Georgia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trump susține în mod fals că „statele vor să își corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

Faptul că Trump alege să îi transmită aceste mesaje de la distanță lui Pence ar putea să sugereze că relația dintre cei doi a început să se răcească, mai ales în contextul în care Pence a sugerat la rândul său că nu are de gând să își depășească rolul formal pe care îl are în cadrul procedurii de validare – de a deschide plicurile cu voturi și de a lua act de decizia Colegiului Electoral.

Potrivit mai multor informații apărute în presa americană, Pence i-ar fi spus deja direct lui Trump că nu are autoritatea de a bloca validarea lui Joe Biden, în fapt, o simplă formalitate și că nu va încălca Constituția. 

Pence i-a spus cu tact lui Trump că nu există prerogative pentru el în Constituție care să-i permită să blocheze procesul. Trump l-ar fi avertizat că dacă refuză să blocheze validarea rezultatului, va avea de suferit politic. Discuția dintre ei ar fi avut loc după ce Pence s-a consultat cu mai mulți senatori în legătură cu rolul lui în această procedură. 

Și New York Times a informat despre această discuție, ceea ce l-a făcut pe Trump să califice articolul drept „fake news” și să afirme că el și vicepreședintele sunt în total acord: Mike Pence are dreptul de a interveni.

Ce urmează să se întâmple în Congres în 6 ianuarie

Noul Congres al Statelor Unite a fost inagurat duminică, iar noii aleși, cu excepția celor doi senatori din Georgia care urmează să fie validați la sfârșitul lunii, și-au preluat mandatele de doi ani (Camera Reprezentanților) și șase ani (Senat).

În 6 ianuarie este programată procedura de numărare oficială a voturilor din Colegiul Electoral. Conform acestei proceduri, voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat vor fi deschise și numărate în prezența președintelui Senatului american, adică vicepreședintele Statelor Unite, în prezent Mike Pence. După această numărătoare formală, vicepreședintele ia act de votul din Colegiul Electoral și validează oficial rezultatul alegerilor.

Această procedură este, în general, o simplă formalitate, însă în acest an, mai mulți republicani din Cameră și Senat au anunțat că vor contesta rezultatul alegerilor pentru a încerca eliminarea voturilor electorilor lui Biden din mai multe state-cheie câștigate de acesta în 3 noiembrie. Această strategie ar fi menită să îi dea lui Trump victoria în ultima clipă.

În fapt, procedura prevede că pentru a anula un set de voturi ale unui stat este nevoie ca ambele camere ale Congresului să accepte contestarea votului pe baza unor motive serioase legate de validarea defectuoasă a votului de către autoritățile statului respectiv.

Având în vedere faptul că, în prezent, Camera Reprezentanților este controlată de democrați și nu există nici motive procedurale evidente pentru a elimina vreun set de voturi, șansele pentru un astfel de deznodământ sunt aproape de 0. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
colaj2 (3)
Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...