O curte de apel federală din SUA a suspendat vineri expulzarea spre Mexic a migranţilor care cer azil pe teritoriul american, pe perioada examinării dosarului, lupta împotriva imigraţiei fiind unul dintre pilonii politicii duse de administraţia lui Donald Trump în vederea închiderii frontierei de sud, informează AFP, citat de Agerpres.
Anunţată în decembrie 2018 şi pusă în aplicare o lună mai târziu, planul „Remain in Mexico” al preşedintelui american a fost vehement criticat de ambele părţi ale frontierei. Această politică, denumită oficial „Protocoale de protecţie a migranţilor”, se aplica tuturor persoanelor care depuneau o cerere de azil provenind din Mexic, însă nu-i viza pe mexicani înşişi.
Circa 59.000 de migranţi, majoritatea fugind de sărăcie şi violenţă din America Centrală, au fost retrimişi în Mexic în cadrul acestui dispozitiv, potrivit cifrelor oficiale publicate joi.
Curtea de apel din San Francisco a decis că această practică este „în integralitatea sa invalidă” în ceea ce priveşte legislaţia americană, ordonând ca ea să fie oprită pe întreg teritoriul SUA.
Anul trecut, în primă instanţă, un tribunal a decis de asemenea că aceste măsuri sunt ilegale, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la absenţa unor structuri de primire suficiente în zonele de frontieră de partea mexicană, precum şi cu privire la violenţele psihice şi sexuale la care erau expuşi migranţii expulzaţi.
Curtea de apel din San Francisco a autorizat cu toate acestea menţinerea planului respectiv pe perioada în care va lua o decizie.
Organizaţia americană pentru apărarea drepturilor civile ACLU, parte a procedurii în justiţie, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu această suspendare a expulzărilor, în timp ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a deplâns decizia care se aplică pe întreg teritoriul, afirmând că „administraţia Trump nu a făcut decât să-şi exercite în mod loial” prerogativele acordate în urmă cu 20 de ani de Congres şi „ratificate de preşedintele Clinton” la vremea respectivă.
Într-un verdict distinct, aceeaşi curte de apel din San Francisco a respins o altă măsură a guvernului menită să împiedice orice persoană care a pătruns ilegal pe teritoriul american să înainteze o solicitare de azil.
„Aceste două decizii constituie un revers semnificativ pentru tentativele administraţiei Trump de a restrânge condiţiile de azil”, a estimat într-un comunicat Stephen Yale-Leohr, profesor de drept la Universitatea Cornell. Potrivit lui Cornell, Curtea Supremă de Justiţie va fi sesizată în mod cert asupra acestor chestiuni.
Donald Trump a plasat în centrul campaniei sale electorale din 2016 lupta împotriva imigraţiei, promiţând inclusiv să construiască un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul.
Editor: A. D.