Agenții federali care au percheziționat reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago căutau documente secrete legate de arme nucleare, pe care fostul președinte le-ar fi sustras în momentul în care a părăsit Casa Albă la începutul anului trecut, relatează Reuters, care citează The Washington Post.
Nu este încă clar dacă FBI a găsit ce căuta acasă la Donald Trump și dacă acele documente au fost recuperate.
Departamentul de Justiție al Administrației Statelor Unite a cerut unui judecător, joi, să facă public mandatul de percheziție care a autorizat operațiunea FBI de la Mar-a-Lago. Această solicitare înseamnă că detaliile cu privire la operațiune vor fi la dispoziția publicului.
Percheziția a făcut parte dintre investigație mai mare cu privire la posibilitatea ca Trump să fi furat documente secrete de la Casa Albă după ce a ieșit din funcție în ianuarie 2021. Departamentul de Justiție spune că unele dintre documentele care au fost sustrase sunt clasificate.
Merrick Garland, procurorul general al SUA, a declarat că a aprobat personal percheziția. Departamentul de Justiție a anunțat și că va publica o listă a obiectelor pe care le-a confiscat de la Mar-a-Lago.
„Departamentul nu ia astfel de decizii cu ușurință. Acolo unde este posibil, este o practică standard să folosim metode mai puțin intruzive ca alternativă la percheziții”, a spus Garland.
Decizia lui Garland de a confirma public acțiunea este destul de neobișnuită. Autoritățile americane, în general, nu fac publice detalii legate de investigații în curs pentru a proteja drepturile oamenilor, însă, în acest caz, Trump însuși a anunțat că este percheziționat pentru a putea să se victimizeze politic și să ceară bani de la susținătorii săi.
Conform unei surse familiarizate cu investigația, agenții federali au recuperat 10 cutii de documente de la Mar-a-Lago.
„Nu doar că nu mă voi opune publicării documentelor legate de raidul și percheziția neamericană, nejustificată și nenecesară de la casa mea din Palm Beach, o să fac un pas în plus și o să ÎNCURAJEZ publicarea imediată a acelor documente, chiar dacă ele au fost produse de democrați de stânga radicală și alți posibili viitori adversari politici, care au interese puternice să mă atace, așa cum au făcut-o și în ultimii șase ani”, a spus fostul președinte al Statelor Unite.
Ce documente ar fi putut sustrage Trump de la Casa Albă
Cheryl Rofer, chimistă care a lucrat în domeniul armelor nucleare la laboratorul național din Los Alamos, citată de The Guardian, spune că existe diverse nivele de secretizare care se aplică documentelor legate de armamentul nuclear.
„Informațiile legate de dezvoltarea armelor nucleare se numesc informații restricționate și sunt secretizate de la bun început. Acest lucru înseamnă că se presupune că sunt secrete până la momentul desecretizării. Nu e niciun motiv pentru care un președinte să aibă astfel de documente”, spune ea.
Alte documente nucleare la care Trump ar fi avut un acces de rutină sunt cele din versiunea secretă a Nucleare Posture Review, despre capacitățile nucleare ale SUA și politicile sale. Un asistent militar care se află mereu în prezența președintelui are valiza nucleară, însă este foarte neobișnuit ca documente să fie scoase din aceasă valiză.
O altă posibilitate de care vorbește Rofer este aceea ca Trump să fi păstrat „biscuitele nuclear”, un fel de card de plastic pe care sunt codurile de identificare necesare pentru a lansa un bombardament nuclear. Totuși, acele coduri au fost schimbate, conform procedurilor, la momentul în care Biden și-a preluat mandatul.
Editor : Adrian Dumitru