În plin summit NATO la Washington, agenția de presă de stat rusă TASS publică o convorbire declasificată care a avut loc în 1997 între foștii președinți Boris Elțîn și Bill Clinton, scoțând în evidență că Elțîn a avertizat încă de atunci că extinderea NATO spre est „este o greșeală”. Fostul lider de la Moscova cerea ca un eventual acord NATO - Rusia să cuprindă explicit că extinderea alianței nu va afecta fostele republici sovietice, „în special Ucraina”. Ce nu menționează presa rusă este că, în cadrul aceleiași convorbiri, Elțîn i-a spus lui Clinton că Rusia nu are „nicio pretenție teritorială sau hegemonică” asupra Ucrainei, că nu vrea să cucerească Crimeea și că relațiile cu fostele republici sovietice „se bazează pe încredere”. Lovindu-se de refuzul lui Clinton, Elțîn a propus chiar ca această parte de înțelegere să fie sub forma unui acord verbal secret, un „gentlemen's agreement” care „nu va fi făcut public”.
Fostul președinte rus Boris Elțîn, la o întâlnire cu omologul său american Bill Clinton în 1997, a numit expansiunea NATO spre est o „greșeală”, în timp ce Clinton, la rândul său, a asigurat că Alianța Nord-Atlantică nu va reprezenta o amenințare pentru Rusia, scrie agenția TASS într-un material publicat în plin summit NATO, sub titlul „Clinton l-a asigurat pe Elțîn că NATO nu va fi o amenințare pentru Rusia”.
Acest lucru rezultă din documente declasificate ale guvernului american, publicate de National Security Archive, mai menționează agenția rusă.
Este vorba de fapt despre transcriptul convorbirii dintre cei doi președinți, care s-au întâlnit în Finlanda, pe 21 martie 1997, pentru a discuta despre relația NATO - Rusia și despre programul armelor nucleare. Documentul a fost declasificat și publicat de organizația americană National Security Archive.
Potrivit documentului citat de TASS, Elțîn i-ar fi spus lui Clinton la această întâlnire: „Poziția noastră nu s-a schimbat. Extinderea NATO spre est este o greșeală”.
„Sunt gata să închei un acord cu NATO nu pentru că vreau, ci pentru că este un pas forțat. Nu există altă soluție astăzi”, a subliniat Elțîn, potrivit relatării TASS.
„Dar un lucru este foarte important: extinderea nu trebuie să cuprindă fostele republici sovietice”, a spus el. „Nu pot semna niciun acord fără o astfel de formulare. În special Ucraina”.
De asemenea, potrivit documentelor publicate, Elțîn a propus un „gentleman's agreement verbal”, conform căruia fostele republici sovietice nu vor adera la NATO. Acordurile, a mai spus Elțîn, vor fi confidențiale.
TASS continuă și arată că Bill Clinton a refuzat de fapt să excludă posibilitatea admiterii fostelor republici sovietice în NATO și-a exprimat încrederea că astfel de acorduri nu ar putea rămâne confidențiale pentru mult timp. Potrivit lui Clinton, acest lucru ar crea impresia că Alianța Nord-Atlantică este încă împotriva Rusiei.
„Dacă am fi de acord că niciun membru al fostei Uniuni Sovietice nu ar trebui să adere la NATO, acest lucru ar fi rău pentru eforturile noastre de a construi un nou NATO, dar ar fi rău și pentru eforturile voastre de a construi o nouă Rusie”, a declarat Clinton la acea vreme.
„Nu sunt naiv. Înțeleg că aveți îngrijorări cu privire la cine intră în NATO și când. Trebuie să ne asigurăm că ne putem consulta cu privire la toate aceste probleme în viitor, iar asta înseamnă că vorbim despre ele. Asta înseamnă că vă cunoaștem preocupările și că ne înțelegeți deciziile, pozițiile și gândirea”, a mai spus Clinton, potrivit documentului citat de TASS.
Ce a spus Elțîn de fapt: Rusia nu are prețenții teritoriale de la Ucraina
Relatarea TASS este incompletă însă și trece cu vederea o serie de alte declarații ale lui Elțîn, după cum reiese din transcriptul convorbirii dintre cei doi lideri, care poate fi citit integral pe site-ul National Security Archive.
De fapt, ca să-l convingă pe Clinton că NATO nu trebuie să se extindă spre est, Elțîn susține că Rusia nu are „pretenții teritoriale” asupra fostelor republici sovietice.
„Dar un lucru este foarte important: extinderea nu trebuie să cuprindă fostele republici sovietice. Nu pot semna niciun acord fără o astfel de formulare. În special Ucraina. Dacă le implicați (fostele republici sovietice - n.r.), vor apărea dificultăți în discuțiile noastre cu Ucraina pe o serie de teme. (...) Înțeleg complexitatea acestei probleme, dar nu avem nicio pretenție teritorială sau hegemonică asupra lor sau asupra oricărei alte țări. Ducem o politică bine testată cu țările CSI (Comunitatea Statelor Independente, din care Ucraina făcea parte atunci - n.r.) și țările baltice, bazată pe încredere. Avem diverse planuri cu țările din fosta Uniune Sovietică, bazate pe încredere”, i-a spus Elțîn lui Clinton.
Elțîn: „Nu vrem să cucerim Sevastopol”
În continuarea discuției (segment carede asemenea nu este relatat de TASS), Boris Elțîn îi acuză pe americani că fac manevre navale în Marea Neagră, lângă peninsula Crimeea și spune că Rusia nu vrea să cucerească Sevastopolul (Rusia avea să ocupe Crimeea și s-o anexeze ilegal în 2014).
„O altă problemă: faceți manevre navale lângă Crimeea. E ca și cum am antrena noi oameni în Cuba. Cum v-ați simți? Este inacceptabil pentru noi. Nu vrem să cucerim Sevastopol. Singurul nostru interes acolo este să menținem o anumită infrastructură. Respectăm Georgia, Moldova și alte țări și nu avem nicio pretenție asupra teritoriului lor. Vrem doar să închiriem unele facilități pentru flota noastră din Marea Neagră”, i-a spus Elțîn lui Clinton.
Elțîn propune un acord secret
Apoi, Elțîn trece la subiect. Propune, nici mai mult, nici mai puțin, ca partea de acord dintre NATO și Rusia care să prevadă că alianța nu va cuprinde și fostele republici sovietice să fie un acord verbal, un gentlemen's agreement care să nu apară în documentele scrise.
„Propun ca în declarație să acceptăm faptul că Rusia nu are pretenții asupra altor țări. De fapt, în ceea ce privește țările din fosta Uniune Sovietică, să avem un acord verbal, un gentlemen's agreement - pe care nu îl scriem în declarație - că nicio fostă republică sovietică nu va intra în NATO. Acest gentlemen's agreement nu va fi făcut public”, a spus Elțîn.
Propunerea lui Elțîn s-a lovit însă de refuzul lui Clinton, care i-a spus că „nu există secrete în lumea asta”.
Un astfel de acord secret ar fi un mesaj greșit tocmai pentru țările baltice cu care Rusia pretinde că vrea să aibă relații bune și ar submina parteneriatul pentru pace dintre marile puteri, a mai arătat Clinton.
Refuzul lui Clinton
Liderul de la Moscova nu a renunțat și a insistat mai departe, mergând până la a-i cere lui Clinton să-i promită între patru ochi, fără niciun martor, că NATO nu va primi foste republici sovietice. Elțîn a amenințat că, fără o astfel de promisiune măcar verbală, acordul NATO - Rusia va fi respins de Duma rusă.
„Asta se va întâmpla dacă astăzi nu-mi spui față în față - fără ca nici măcar cei mai apropiați consilieri ai noștri să fie prezenți - că nu veți primi republici (sovietice) în viitorul apropiat. Trebuie să aud asta”, a spus Elțîn.
Bill Clinton nu a renunțat la poziția sa, excluzând o înțelegere verbală, cu motivul că Congresul SUA ar afla de acest lucru și ar anula acordul NATO - Rusia.
„Pur și simplu nu pot să fac asta. Un angajament privat ar fi la fel ca unul public”.