Există încă diviziuni puternice cu privire la problemele cheie de la summitul COP26 privind schimbările climatice, deoarece discuțiile s-au prelungit și ar putea continua inclusiv în weekend, relatează CNN.
David Waskow, directorul internațional pentru climă la World Resources Institute (WRI), a spus vineri seara că se așteaptă ca „următoarea variantă” a textului acordului pentru climă să apară în următoarele 12-24 de ore. Dar s-ar putea să nu fie versiunea finală.
Aceasta, în condițiile în care au existat așteptări ca vineri seara să se ajungă la un acord final asupra declarației. Președintele COP26, Alok Sharma, spunea că speră la un acord până la ora 18:00, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Există o divizare clară între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește necesitatea înființării un nou fond prin care țările bogate să plătească despăgubiri țărilor în curs de dezvoltare pentru impactul crizei asupra țărilor lor, în ceea ce este cunoscut sub numele de „pierderi și daune”. Ideea este că țările bogate sunt din punct de vedere istoric mai responsabile pentru criza climatică, dar impactul este resimțit în mod disproporționat în lumea în curs de dezvoltare.
„Este foarte puțin probabil ca una dinte părți, fie țările dezvoltate sau țările în curs de dezvoltare, să aibă câștig de cauză când vine vorba de opțiunile financiare pentru pierderi și daune”, a spus Lorena Gonzalez, membră a UN Climate Finance.
Noi discuții au început după ce a doua versiune a acordului a fost publicată vineri dimineață. Acest proiect includea un limbaj fără precedent pe tema combustibililor fosili, în ciuda unei campanii acerbe din partea unor mari producători de cărbune, petrol și gaze pentru a elimina complet pasajele.
Deși arată un progres politic important, în esență declarația amână mai multe acțiuni privind emisiile către COP27, care va avea loc în Egipt. Aceasta înseamnă că nu reflectă în totalitate urgența exprimată de oamenii de știință din toată lumea în raportul lor despre climă, „Cod roșu pentru umanitate”, publicat în timpul verii.
Proiectul de declarație vine după 12 zile de dispute, în ceea ce trebuia să fie ultima zi a conferinței ONU pentru climă. Toate cele 197 de părți prezente vor trebui să cadă de acord asupra fiecărui cuvânt din acordul final. Diviziunile persistente se concentrează încă în jurul cui anume ar trebui să plătească pentru impactul crizei climatice.
Faptul că mențiunile despre combustibilii fosili au supraviețuit procesului de editare este o victorie pentru președinția COP26, în special în forma sa actuală, care solicită eliminarea treptată a cărbunelui și încetarea subvențiilor pentru combustibilii fosili.
Există însă posibilitatea ca aceste mențiuni să nu mai existe în textul final sau să fie diluate, dar faptul că apar în a doua variantă a declarației pune o presiune enormă asupra producătorilor majori de combustibili fosili. Arabia Saudită, China, Rusia și Australia doreausă fie diluat sau eliminat articolul despre combustibilii fosili, au spus două surse familiare cu discuțiile. Oficialii saudiți au refuzat să comenteze această problemă, în timp ce oficialii chinezi, australieni și ruși nu au răspuns cererii CNN pentru declarații.
Dacă articolul ajunge în textul final, va fi pentru prima dată când un acord privind clima la o conferință COP face o mențiune despre rolul cărbunelui, petrolului și gazelor, cei mai mari contributori la criza climatică provocată de om.
Editor : Monica Bonea