Liderii celor mai industrializate ţări din lume s-au întâlnit la Biarritz în Franţa ca să caute soluţii pentru crizele planetei: războaie comerciale, schimbările climatice şi incendiile din pădurea amazoniană. Discuțiile la summitul G7 se anunță însă tensionate, mai ales din cauza preşedintelui american, care vrea reîntoarcerea Rusiei în grupul elitelor economice și anunţă noi taxe împotriva Chinei. Trump și-a amenințat și gazdele. Liderul american a criticat dur faptul că Franța vrea să taxeze companiile americane de tehnologie.
Preşedintele Statelor Unite tulbură apele în toată lumea. A provocat scăderea burselor din toată lumea după ce le-a ordonat companiilor americane să se retragă din China, în urma războiului comercial pe care tot el l-a început. A impus taxe pe importuri chinezeşti, iar Beijingul i-a răspuns cu aceeaşi monedă.
Acum, Trump ameninţă Franţa, care şi-a anunţat intenţia să taxeze cu 3% afacerile companiilor americane de tehnologie care activează în Hexagon.
Donald Trump, președintele SUA: „Nu sunt un mare fan al companiilor tech, dar nu vreau companii străine și țări străine să facă lucruri care au de-a face cu taxarea incorectă a companiilor noastre. Sunt companii americane mărețe.
Sincer să fiu, nu vreau ca Franța să ne taxeze companiile, e foarte nedrept. Dacă fac asta, le taxăm și noi vinul sau altceva. O să le punem niște taxe pe vin cum nu au mai văzut vreodată”.
Grav este că tirul taxelor pornit de Donald Trump poate lovi întreaga planetă.
Donald Tusk - președintele Consiliului European: "Această confruntare poate fi riscantă pentru întreaga lume, inclusiv pentru UE".
Alt subiect fierbinte de la summitul celor mai industrializate şapte ţări din lume este salvarea pădurii amazoniene din Brazilia, care arde de două luni, fără ca preşedintele şi guvernul brazilian să facă mare lucru.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Amazonia este bunul nostru, al tuturor. Nu vom lansa doar un apel, ci și acțiuni din partea tuturor puterilor mondiale prezente. Apoi, trebuie să investim în reîmpădurire”.
13.000 de polițiști și jandarmi păzesc zona unde sunt cazaţi cei mai influenţi politicieni de pe planetă: un palatului construit de Napoleon, transformat în hotel de cinci stele. Un perimetru vast din jurul lui este considerată zonă de securitate. Rezidenții pot intra doar pe baza de permis special, iar toate mașinile sunt controlate de geniști.
La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni, mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.
În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.