Directorul spitalului al-Shifa şi "zeci de prizonieri" au fost eliberaţi de Israel (surse)

Data actualizării: Data publicării:
Mohammed Abu Salmiya
Directorul spitalului al-Shifa şi "zeci de prizonieri" au fost eliberaţi de Israel. FOTO: Profimedia Images

Zeci de prizonieri palestinieni, inclusiv directorul spitalului al-Shifa din oraşul Gaza, care a fost arestat în noiembrie, au fost eliberaţi de Israel şi transferaţi în centre medicale din Fâşia Gaza, a declarat luni o sursă medicală din teritoriul palestinian.

Israelul "a eliberat zeci de prizonieri din Fâşia Gaza, inclusiv pe doctorul Mohammed Abu Salmiya", printr-un punct de trecere la est de Khan Younis, a declarat o sursă medicală de la Spitalul Martirilor Al Aqsa din oraşul central Deir al-Balah. Cinci dintre ei au fost internaţi în respectiva unitate, iar ceilalţi au fost duşi la spitale din Khan Younis, potrivit sursei citate.

Întrebată de AFP despre eliberarea prizonierilor, armata israeliană a declarat că "verifică aceste informaţii", scrie Agerpres.

Forţele israeliene l-au arestat pe Mohammed Abu Salmiya în noiembrie. Israelul acuză Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, că foloseşte spitalele în scopuri militare, lucru pe care mişcarea palestiniană îl neagă. "Sub conducerea sa, spitalul a fost scena multor activităţi teroriste ale Hamas", a precizat armata, care a percheziţionat unitatea, cea mai mare din teritoriul palestinian, încăpere cu încăpere. "Eliberarea directorului centrului medical Shifa din Gaza, împreună cu alţi zeci de terorişti, este o renunţare la securitate", a declarat luni ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, într-un mesaj publicat pe X.

Un corespondent al AFP la Deir el-Balah a văzut bărbaţi reunindu-se cu rudele lor şi îmbrăţişându-le la Spitalul Martirilor Al Aqsa.

În luna mai, grupuri pentru drepturile prizonierilor palestinieni au declarat că doi palestinieni, între care un medic din al-Shifa, au murit într-o închisoare israeliană, cedând "torturii" şi lipsei de îngrijire medicală. Armata israeliană a declarat că "nu a fost informată" despre astfel de fapte. Ea a deschis o anchetă pe 19 decembrie, după moartea în arest a mai multor palestinieni reţinuţi în Gaza începând cu 7 octombrie.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ bazat pe date oficiale israeliene. Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, care a luat viaţa a 37.877 de palestinieni, majoritatea civili, conform datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O nouă emisiune la TV în iulie 2024. Cine sunt prezentatorii, surpriză pentru români
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud