Dictatorul african de 91 de ani care a dispărut de o lună de pe scena politică. Încă o dată a apărut informația că ar fi murit

Data actualizării: Data publicării:
Paul Biya
Paul Biya a dispărut din nou. Foto: Profimedia

Speculațiile privind starea și locul în care se află președintele camerunez Paul Biya, în vârstă de 91 de ani, au devenit un subiect fierbinte în Africa în această săptămână, scrie BBC.

După ce a participat la summitul China-Africa de la Beijing, la începutul lunii septembrie, nu a fost o surpriză faptul că a lipsit de la Adunarea Generală a ONU de la New York. Dar când a lipsit de la summitul țărilor francofone (Francofonia) din această săptămână de la Viller Cotterêts, la nord de Paris, zvonurile au luat amploare, deoarece nu a mai fost văzut în public de aproximativ o lună.
Evident că toată lumea a presupus că a murit.

Ambasadorul Camerunului în Franța a insistat asupra faptului că Biya era „sănătos” și se afla la vila sa din Geneva.

Alte surse au sugerat că aceasta se datorează faptului că avea nevoie de odihnă sub supraveghere medicală după un program diplomatic încărcat în iulie și august.

Citește și

Despoții ridicoli. Cele mai ciudate, caraghioase și controversate fapte și gesturi făcute de liderii autoritari ai lumii

Cel mai vârstnic șef de stat din Africa

La urma urmei, el este cel mai vârstnic șef de stat din Africa și al doilea cel mai longeviv, fiind devansat la limită de președintele Teodoro Obiang Nguema din Guineea Ecuatorială vecină.
Astfel de indicii banale nu au fost suficiente pentru a continua speculațiile cu privire la Biya în cercurile media și politice interesate de Africa.

Astfel, în cele din urmă, purtătorul de cuvânt al guvernului, René Sadi, a emis o dezmințire oficială a zvonurilor, adăugând că președintele se va întoarce acasă „în următoarele câteva zile”.

Și șeful cabinetului președintelui, care se află cu acesta la Geneva, a declarat, de asemenea, că este „într-o stare de sănătate excelentă”.

Nu este pentru prima dată când el este „dat dispărut”. Absențele inexplicabile din ochii publicului nu au fost nimic ieșit din comun pentru el. Unii s-au obișnuit cu acestea, marea majoritate, nu.
Dealtfel, zvonurile potrivit cărora ar fi murit apar din când în când, în mare parte din cauza acestor dispariții neanunțate de pe scenă.

Criticii săi consideră că a trecut de mult timpul ca ștafeta să fie transmisă altora și conducerea națională a Camerunului să treacă la o generație mai tânără, care ar putea aborda problemele naționale și explora oportunitățile de dezvoltare și progres cu mai multă viteză și dinamism.

Partizanii îl susțin. Acum, când mandatul actual de șapte ani al lui Biya se apropie de sfârșit, în noiembrie 2025, susținătorii săi chiar l-au presat pe bătrânul de 91 de ani să candideze din nou.

Este Paul Byia un dictator?

„Tyrants, the World's 20 Worst Living Dictators”, de David Wallechinsky, l-a clasat pe Biya împreună cu alți trei lideri din Africa subsahariană: Robert Mugabe din Zimbabwe, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo din Guineea Ecuatorială și regele Mswati din Swaziland (acum Eswatini). El descrie procesul electoral din Camerun în acești termeni: „La fiecare câțiva ani, Biya organizează alegeri pentru a-și justifica continuarea domniei, dar aceste alegeri nu au nicio credibilitate. De fapt, Biya este creditat cu o inovație creativă în lumea alegerilor false. În 2004, deranjat de criticile grupurilor internaționale de monitorizare a voturilor, el a plătit pentru propriul său set de observatori internaționali, șase foști congresmeni americani, care au certificat că alegerile sale au fost libere și corecte."

Într-un interviu din 2005, William Quantrill, un membru pensionat al Serviciului Diplomatic Britanic, a susținut că reticența lui Biya de a delega responsabilități a împiedicat serios calitatea guvernării, deciziile banale fiind adesea amânate până când el ajunge să le pună în aplicare, și că a existat prea multă interferență guvernamentală în economie în general.

Biya petrece în mod regulat perioade îndelungate de timp în Elveția, la Hotelul InterContinental Geneva, unde fostul director Herbert Schott ar fi declarat că vine la muncă fără să fie deranjat. Aceste șederi prelungite departe de Camerun - deși uneori durează doar două săptămâni, iar alteori până la trei luni - sunt aproape întotdeauna denumite „șederi scurte” în presa de stat și în alte mijloace de informare în masă. În februarie 2008, Biya a adoptat un proiect de lege care îi permite să aibă un mandat suplimentar de președinte, care a fost urmat de tulburări civile în întreaga țară. Principalele revolte violente au avut loc în partea vestică, anglofonă a țării, începând cu o „grevă” inițiată de șoferii de taxi din Douala, care ar fi provocat în final peste 200 de victime.

În 2009, vacanța sa în Franța ar fi costat 40.000 de dolari pe zi cheltuiți pe 43 de camere de hotel.

 

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
În ce zile din octombrie sunt încărcate cardurile de alimente? Plățile se fac și în 10 zile
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...