Diamantele rusești și familiile lui Putin și Medvedev sunt țintele noului set de sancțiuni pregătit de Comisia Europeană

Data publicării:
Medvedev și Putin
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană propune a 12-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care va include restricții împotriva unor indivizi precum fiul fostului locțiitor al lui Putin, Dmitri Medvedev, și chiar o rudă a dictatorului rus, relatează The Guardian. Industria diamantelor din Rusia este, de asemenea, una dintre principalele ținte.

Printre cele 47 de persoane pe care Comisia vrea să le adauge pe lista celor sancționați se numără verișoara lui Vladimir Putin, Ana Țivileva. Ea conduce fundația „Apărătorii Patriei” care îi susține pe soldații ruși care au invadat Ucraina.

Pe lista extinsă se numără și Ilia Medvedev, al cărui nume și dată de naștere sunt aceleași cu ale fiului lui Dmitri Medvedev, locțiitor al lui Putin la Kremlin între 2008 și 2012 și actual adjunct al dictatorului rus în consiliul de securitate de la Moscova. Ilia Medvedev este sancționat pentru organizarea unei campanii de dezinformare și de propagandă în Ucraina.

Interdicție pe diamantele rusești

Principalul obiectiv al acestor propuneri, care vor trebui aprobate de liderii europene la următorul summit al Consiliului European din decembrie, este acela de a tăia din sursele de venit ale regimului criminal de la Kremlin.

Astfel, va fi inclusă o interdicție totală pe comercializarea de diamante neprelucrate rusești și pe bijuterii care folosesc pietre prețioase din minele siberiene.

Conform UE, asta ar duce la pierderi de peste 4,5 miliarde de euro pentru Rusia.

Această propunere de interdicție a intrat în lucru de când Belgia, principalul producător de diamante al UE, la Antwerp, a renunțat la obiecțiile sale și G7 s-a pus de acord pentru impunerea acestor sancțiuni la summit-ul din Japonia.

„Interdicția pe diamante rusești face parte din efortul G7 de a avea o interdicție internațională coordonată pentru a priva Rusia de această importantă sursă de venituri”, se arată în propunerea CE.

Reprezentanți din țările G7 sunt într-o vizită de trei zile la Antwerp pentru a găsi o soluție prin care această interdicție va fi impusă.

O propunere a Belgiei este ca diamantele de peste o anumită mărime, între 0,5 și o carată, să primească un identificator unic prin blockchain, care să le demonstreze proveniența. O astfel de măsură s-ar putea aplica la „între 80% și 90% din diamantele din lume” și ar da comercianților un mod de a separa diamantele ilegale de cele legale.

Eforturile de a introduce acest sistem e verificare au fost blocate de probleme, iar companiile mari au făcut lobby la țările G7 să amâne cât mai mult decizia pe aceste snacțiuni.

Sancțiuni pentru companiile care ajută mașinăria de război rusească

Comisia Europeană propune, de asemenea, noi interdicții pe vânzările de petroliere la mâna a doua, pentru a opri ocolirea sancțiunilor existente prin ascunderea originii sau destinației petrolului vândut.

Sancțiunile propuse țintesc și companii sau organizații care acționează în numeroase sectoare din Rusia – industria de armament, companiile IT cu legături cu FSB, oficiali electorali din regiunile ocupate ale Ucraine, companii militare private precum Wagner și alte organizații „patriotice”, multe dintre care sunt acuzate de „militarizarea” copiilor ucraineni.

Sancțiunile propuse includ și companii din sectorul civil, acuzate că ajută mașinăria de război rusească – AlfaStrakhovanie, care susține despre ea că este cea mai mare companie de asigurări private din Rusia – ea a fost listată ca oferind contracte de asigurări pentru ministerul apărării rus și pentru companii militar-industriale, dar și pentru vehicule militare folosite de ruși în Ucraina.

Și Complexul Aviatic Iliușin, un producător important de avioane, a mai fost țintit. Acesta produce avioanele Il-76 de transport militar, folosite des pentru transportul invadatorilor și al echipamentelor lor.

De asemenea, dezvoltatorul și operatorul sistemuluide navigație rusesc Glonass, unul dintre competitorii sistemului american GPS.

În final, și un număr de oficiali bieloruși au fost incluși în propunerea de sancțiuni pentru rolul în furnizarea de armament Rusiei sau de alt tip de sprijin, precum antrenarea soldaților ruși la baze din Belarus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...