Pentru vicepreședinta Kamala Harris, dezbaterea din această noapte este un moment de mare risc, dar și de posibilă recompensă, care va testa, posibil decisiv, capacitatea ei de a ajunge la Casa Albă, scrie Axios.
Majoritatea alegătorilor știu deja ce opinie au despre Donald Trump, însă mai puțini știu ce părere au despre Kamala Harris.
Harris are nevoie de mulți dintre acești alegători — inclusiv de unii independenți, republicani anti-Trump, alegători albi mai în vârstă, latino-americani și afro-americani — pentru a-l învinge pe Trump pe 5 noiembrie.
La dezbatere, ea va încerca să arate că nu este candidatul „periculos de liberal” așa cum o numește Trump, ci versiunea mai moderată și experimentată a ei însăși, pe care a promovat-o în scurta sa campanie prezidențială din 2020.
Și deși a fost vicepreședintă timp de trei ani și jumătate, Harris va încerca să se prezinte ca o candidată al schimbării — și să-l prezinte pe fostul președinte republican ca o voce a trecutului, una care divizează țara.
Sub presiune
Parțial Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, a creat ea însăși presiunea pe care o resimte.
În general, Harris a evitat momentele neprogramate și a acordat puține interviuri, de când a avut ascensiunea bruscă la conducerea listei democrate în luna iulie, ca urmare a retragerii lui Biden din competiție. Dezbaterea care are loc la National Constitution Center, în Philadelphia moderată de David Muir și Linsey Davis de la televiziunea ABC News, care va începe la 21.00, ora locală (4 dimineața ora României – n.r.) va oferi multor alegători posibilitatea de a își face o primă impresie mai clară în legătură cu abilitățile lui Harris ca potențială președintă a SUA.
Este posibil ca ea să nu mai aibă o a doua șansă în fața unui public așa de numeros.
Dezbaterea vine într-un moment crucial al campaniei
După ce l-a înlocuit pe președintele Biden pe lista democraților și s-a bucurat de un val de entuziasm, cifrele lui Harris în sondajele recente o arată practic la egalitate cu Trump în statele cheie și la nivel național.
Un sondaj New York Times/Siena publicat în weekend a indicat că 31% dintre alegători consideră că trebuie să afle mai multe despre Harris, comparativ cu doar 12% care au spus același lucru despre Trump.
Trump, în vârstă de 78 de ani, a rămas relativ stabil în sondaje, dar mulți republicani de vârf l-au îndemnat să se concentreze mai mult pe argumente substanțiale împotriva lui Harris decât pe atacuri incendiare și personale. Nu este clar dacă el riscă o scădere a sprijinului, în eventualitatea unei dezbateri proaste.
În weekend, el a amenințat că își va trimite la închisoare adversarii politici, inclusiv pe funcționarii electorali și donatori democrați, dacă va fi ales.
Luni, ambele echipe de campanie au oferit indicii despre strategia lor în prima dezbatere televizată Harris-Trump.
„El joacă după un manual său învechit și obosit, nu-i așa?”, a spus Harris gazdei radio Rickey Smiley. „Nu există limite pentru el cu privire la cât de jos poate coborî... Ar trebui să fim pregătiți pentru faptul că nu este împovărat să spună adevărul”.
Consilierul principal al campaniei lui Trump, Jason Miller, a declarat reporterilor că fostul președinte o va ataca pe Harris pentru abandonarea „pozițiilor periculos de liberale” pe care le-a avut în timpul campaniei sale prezidențiale din 2020.
Ce ar putea urmări publicul?
Având în vedere că mulți alegători doresc mai multe informații despre Harris, cât de mult va vorbi despre ea însăși în comparație cu sublinierea contrastelor de politici față de Trump?
În afară de discuția despre dreptul la avort, ce alte domenii de politică va folosi Harris pentru a-l ataca pe Trump, care s-a lăudat că a numit trei judecători la Curtea Supremă care au contribuit la anularea hotărârii în cazul Roe v. Wade?
Trump va încerca să acuze administrația Biden și pe Harris, pentru afluxul de migranți care au trecut granița dintre SUA și Mexic în ultimii ani.
Sau Trump va fi relativ reținut, așa cum a fost în timpul dezbaterii sale din 27 iunie împotriva lui Biden, sau își va arăta furia și temperamentul volatil pe care le-a prezentat pe parcursul campaniei? (Echipa lui Harris speră că va fi așa).
Vor da mâna Trump și Harris? Actualii prezidențiabili nu au mai făcut asta de la prima dezbatere dintre Trump și Hillary Clinton în 2016.
Aspectele vizuale
Vor putea telespectatorii să observe că Trump și Harris au una dintre cele mai mari diferențe de înălțime dintre nominalizații la președinție din istoria.
Trump susține că 1,90 cm înălțime, iar Harris spune că are 1,63 cm.
În 1988, fostul guvernator al Massachusetts, Michael Dukakis (5 picioare și 9 inci), era îngrijorat că înălțimea sa de 1,75 va fi evidentă în spatele pupitrului și a cerut să fie făcută o înălțare, și-a amintit Frank Fahrenkopf, co-președinte al Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale.
„Am construit ceva asemănător cu scăriță în spatele pupitrului lui Dukakis pentru ca el să se urce pe ea” a spus el pentru Axios. Campaniile lui Harris și Trump au refuzat să comenteze despre diferența lor de înălțime. Dukakis nu a răspuns.
Echipele de campanie ale lui Harris și Trump au refuzat să comenteze asupra diferenței de înălțime a celor doi candidați. Nici cei care îl reprezintă pe Dukakis nu au vrut să comenteze.
Editor : Ana Petrescu